ELEMENT

Kontaktní údaje: Element, Běhounská 7, Brno, mailto: info@elementbrno.com, web: www.elementbrno.com

Hodnocení: Jedna z novějších zážitkových restaurací v samém centru Brna se nehonosí okázalým průčelím, člověk zde nicméně nalezne pěkné komfortní prostředí a výborné služby. Samotný vstup do restaurantu se odehrává přes barové zázemí, které už samo o sobě nabízí pastvu pro oči. Uvnitř restaurantu pak je jednoduché sezení, otevřená kuchyně a diskrétní výklenek/salónek, v němž upoutá vertikální zelená stěna. Decentní osvětlení vytváří veskrze příjemnou, intimní atmosféru. Personál je ochotný, znalý a vysoce profesionální. V případě tradiční obsluhy to není až tak markantní, ale například služby sommeliéra jsou opravdu par excellence a pro laiky bezpochyby úžasné představení. Jídelní lístek se vleze na jednu kartu a je citlivě vyvážený. Troufám si tvrdit, že si vybere každý gurmán a nabídka zvíci telefonního seznamu mu chybět nebude. Za mě rozhodně velké plus. Jako první přichází na stůl víno. Vybral jsem Frankovku reservu od pana Jana Stávka. Znám tohle víno velmi dobře, když mi bylo v minulosti představeno na řízené degustaci, a tak vím, do čeho jdu. Je to sázka na jistotu, protože tahle Frankovka se nepodobá žádné jiné a snese srovnání i s nejlepší zahraniční produkcí velkých vinařských domů. Víno je mi dekantováno, což oceňuji, protože si to tohle víno zaslouží. Jemná vůně, robustní kořenitá chuť a velmi dlouhý závěr. Nádhera! Jako předkrm mám plátky jeleního hřbetu se sýrem Gran Moravia, libečkovým olejem a k tomu chipsy z topinambury. Krásně decentní úprava a nesmírně zajímavý, dalo by se říci netradiční, chuťový projev. Přes všechna pozitiva, která dokážu tomuto chodu přiřknout, však ještě nejsem přesvědčen o výjimečnosti Elementu. To se podaří až následujícímu pokrmu, jímž je jednoduše Králík, v plném znění pak řízek z králičího stehna s estragonem a bramborovým salátem s celozrnnou hořčicí. Tady prostě funguje naprosto všechno: vzhled, vůně i chuť. Dohromady: zážitek nad zážitky. Maso úžasné, brambory dokonale ochucené, ingrediencí tolik, kolik je potřeba k dokonalé harmonii. A podobné je to i se závěrečným dezertem. Tarte Tatin z listového těsta s karamelizovanými jablky, hruškovým kompotem a vavřínovou espumou není tolik sladký, aby to byla dietní chyba, ale o to je nezapomenutelnější. Sametové espresso lungo na úplný závěr je také výborné. Suma sumárum: Element určitě stojí za návštěvu. Já si ho zařazuji mezi oblíbené.

Datum návštěvy: 14.11.2022

Menu
Předkrm: Plátky jeleního hřbetu, Gran Moravia, libečkový olej a chipsy z topinambury
Hl.chod: Řízek z králičího stehna, estragon, bramborový salát s celozrnnou hořčicí
Zákusek: Tarte Tatin, karamelizovaná jablka, hruškový kompot, listové těsto, vavřínová espuma
Nápoje: Víno Jan Stávek Frankovka Reserva 2018
Nápoje: Minerální voda San Pellegrino perlivá
Nápoje: Káva espresso lungo Mitte s mlékem





Žádné komentáře:

Okomentovat