VALORIA

Kontaktní údaje: Valoria Restaurant, Bohunická 2, Brno-Horní Heršpice, mailto: valoria@valoria.cz, web: www.valoria.cz

Hodnocení: Do restaurace Valoria jsem se chystal několikrát v průběhu roku, ale vyšlo to až teď v předvánoční čas. O to byla moje návštěva slavnostnější. Že se blíží vánoční svátky, je ostatně vidět hned u rozzářeného vchodu a vyzdobené zahrádky. Uvnitř hlavní prostory zákazníky vítá vánoční stromeček s bohatou nadílkou dárků a součástí jídelnímu lístku je i vánoční menu. Vše v jiskřivém světlém interiéru, který není zbytečně přezdoben a nabízí vysoce útulný komfort. Obsluha je přívětivá a milá, ujímá se nás v tu samou chvíli, kdy překročíme práh restaurantu. Jejich nevtíravý přístup doplňují úsměvy, neopomenou se poptat po zpětné vazbě a vůbec komunikace s nimi je velmi příjemná, chtělo by se říct až hřejivá. Startovacího výstřelu se ujalo italské prosecco La Fara Valdobbiadene a myslím, že si nelze představit lepší začátek gastronomického zkoumání. Jako pozornost podniku je nabídnuto ochucené máslo s lososem a pečivo. To se už objevuje i objednané víno. Vsadil jsem vinařství pana Jaromíra Galy a jeho Ryzlink vlašský z řady Hermes. Prezentuje se čistou ovocnou vůní a vyváženou chutí s příjemnou mineralitou. Úlohy předkrmu se zhostily grilované kachní foie gras s marinovanými višněmi, vanilkou a zázvorem, doplněné o velmi chutné briošky. Krásně jemná, vyladěná chuť s úžasně sladkými akcenty marinády. Není co víc dodat. Následuje zauzená rybí polévka s citrónovou trávou, krevetami, lososovým kaviárem a chilli olej. Na tenhle chod jsem se těšil už od samého začátku a nezklamal. Je tam všechno, co tam má být a nic nepřebývá. Jeden dlouhý, táhlý a nezapomenutelný zážitek. Další chod po něčem tak výborném má nelehkou úlohu. Jelení hřbet s kaštanovým pyré, červenou řepou, hřiby a zvěřinovou omáčkou se ho však zhostil se ctí. Byť to není triumfální pochod, je to solidní přehlídka snoubení zvěřiny se zajímavými ingrediencemi. Maso je dokonalost sama, pyré a omáčka jsou výborné, menší problém mám pouze s řepou, která je nebývale tvrdá, takže už při vlastním napíchnutí na vidličku hrozí, že inkriminovaný kousek hned vzápětí opustí talíř. Jinak ale spokojenost. Vánoční menu uzavírá čokoládová špička s vaječným likérem, který si restaurace dělá sama vlastními silami. Je skvělá. Velmi dobré sametové espresso, digestiv v podobě rumu od doktora A. H. Riiseho a je čas rekapitulovat. Není to těžké, neboť restaurant Valoria splnil všechna očekávání, která jsem do něho vkládal. Ne nadarmo, mám tento podnik v oblíbených a od častějších návštěv mě zdržuje snad jen horší dostupnost a cestování napříč celým Brnem.

Datum návštěvy: 8.12.2022

Menu
A.bouche: Ochucené máslo s lososem, pečivo
Předkrm: Grilovaná kachní foie gras, marinované višně s vanilkou a zázvorem, brioška
Polévka: Zauzená rybí polévka s citrónovou trávou, krevety, lososový kaviár, chilli olej
Hl.chod: Jelení hřbet, kaštanové pyré, červená řepa, hřiby, zvěřinový jus s červenou řepou
Zákusek: Čokoládová „špička“ s vaječným likérem
Nápoje: Víno Gala Hermes Ryzlink vlaššský 2019
Nápoje: Víno rozlévané Prosecco La Fara Valdobbiadene
Nápoje: Víno rozlévané Frescobaldi Castiglioni Chianti
Nápoje: Minerální voda Römerquelle nesycená
Nápoje: Rum A.H.Riise reserve
Nápoje: Káva espresso s mlékem







Žádné komentáře:

Okomentovat