Hodnocení: Tentokráte se má návštěva Piazza Ristorantu odehrává ve znamení Svatomartinského degustačního večera s šéfkuchařem Paolem Palazzem. Menu i snoubení vína je pevně dané a známé už dopředu, takže zbývá jen se těšit. Přestože cena za večer není nikterak lidová, je podnik zaplněn do posledního místečka. Personál v nebývalém a nikdy neviděném počtu je na značkách a připraven na všechno. Jejich služby jsou v průběhu celého večera prvotřídní a bez jediné chybičky. Samozřejmě k atmosféře přispívá i to, že všechny pokrmy a vína představuje sám Paolo Palazzo osobně. Začínáme španělskými bublinkami Cava Vega Medién z Valencie. K nim je jako amuse bouche servírován gorgonzolový mousse a karamelizovanou hruškou a tramezzinem. Přestože je to jen jednohubka, napovídá, že večer bude stát za to. O chvíli později už před námi přistává husí paštika s brusinkovým gelem, kaštanovým crumble, škvarečky z foie gras, a to vše doplněno křupavým italským crostini. Ve skleničce jiskří mladý Muškát moravský z popovického vinného domu Sonberk. V obou případech není co vytknout. Paštika je neuvěřitelně jemná a ve spojení se sladkými brusinkami funguje na sto procent. Následuje silný husí kaldoun se svítkem a zeleninou. Doprovází ho italské Pinot Grigio Masút da Rive z regionu Isonzo del Friuli. Polévka je opravdu hodně výrazná a má neuvěřitelný chuťový projev. Oceňuji i povedené snoubení s vínem, protože doprovodné šťavnaté Pinot Grigio, vyznačující se lehkým minerálním tónem, s polévkou opravdu rezonuje. Před hlavním chodem přichází sympatická odlehčovací mezihra v podobě limetkového sorbetu s yuzu a k tomu extra suché prosecco z Veneta Bianca Vigna. Dokonale plní účel, k němuž byla určena. Na obzoru už ale je hlavní hřeb večera: husí roláda s prosciuttem a pomerančovou omáčkou, doplněná gnocchi ze zauzené dýně, gelem z jablek Granny Smith a šafránu a jablečným prachem. Ve skleničce se rudě blýská toskánské Babone Rosso Muralia z oblasti Maremma. Víno je opravdu bohaté, elegantní a dobře vyvážené. K husí roládě pasuje jako poklice na hrnec. Samotná roláda je úžasným předvedením kuchařského umění Paola Palazza. Všechno, co je na talíři, spolu komunikuje a vzájemně se doplňuje. Chuť je ohromující a nezapomenutelná. Těžko jí trumfnout jakoukoli vzpomínkou, je to zážitek par excellence. Zbývá dezert a káva. Lokše s pečenými švestkami, slivovicovým gelem a makovou zmrzlinou se svého úkolu sladké tečky zhostily se ctí a úspěchem. Také sladké Primitivo di Manduria Vigneti Calitro Ausilio a espresso z dílny Filicori Zecchini restaurantu ostudu nedělá. Finální rozloučení s povedeným večerem vzal na svá bedra rum Dictador 20 years old a rozhodně nezklamal. Odcházíme nadšeni a plně uspokojeni ve všech ohledech.
Datum návštěvy: 9.11.2022

Menu
A.bouche: Gorgonzolový mousse, karamelizovaná hruška, tramezzino
Předkrm: Husí paštika, brusinkový gel, kaštanový crumble, škvarečky z foie gras, crostini
Polévka: Silný husí kaldoun se svítkem a zeleninou
Hl.chod: Husí roláda s Prosciuttem a pomerančovou omáčkou, gnocchi ze zauzené dýně, gel z jablek a šafránu
Zákusek: Sorbet limeta a yuzu
Zákusek: Lokše s pečenými švestkami, slivovicový gel, maková zmrzlina
Nápoje: Víno rozlévané Cava Vega Medién, Vinicola del Este Brut
Nápoje: Víno rozlévané Sonberk Muškát moravský 2022
Nápoje: Víno rozlévané Friuli Isonzo del Friuli Pinot Grigio
Nápoje: Víno rozlévané Bianca Vigna Prosecco Frizzante
Nápoje: Víno rozlévané Muralia Babone Rosso Maremma Toscana
Nápoje: Víno rozlévané Calitro Primitivo di Manduria Ausilio
Nápoje: Kohoutková voda
Nápoje: Rum Dictador 20 yo
Nápoje: Káva espresso lungo Filicori Zecchini s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat