SRÍ LANKA

Kontaktní údaje: Indian Restaurant Srí Lanka, nám.Práce 2512, Zlín

Hodnocení: Indický restaurant Srí Lanka je jedním z několika podniků, které jsou součástí hotelu Moskva ve Zlíně. Je situován v jeho zadním traktu, což dává prostor zastřešené letní terase. Ovšem výhled z této terasy má k libosti a romantice poměrně hodně daleko. Uvnitř se podnik prezentuje stylovým barevným interiérem, z něhož dýchají cizokrajné nálady. Sádrové zídky, bambusové přepážky, proutěná stínítka lamp, dřevěné figurky a sošky, lampiony, nástěnné fresky, věnce lásky a další propriety útočí na vizuální vnímání návštěvníků hned při vstupu. Nepřehlédnutelným prvkem, který celý tento vjem rámuje je indická rikša v celé své autentické kráse. Při mém příchodu v neděli večer je restaurant dokonale prázdný. Jestliže v jiných podnicích je to často ku prospěchu věci, tady to působí kontraproduktivně a podivně. Ticho, rušené jen decentní reprodukovanou hudbou, vzbuzuje v potemnělém cizokrajném prostředí až depresivní náladu. Rozháním ji čepovaným 12° Budweiser Budvarem. Obsluha, která je výhradně pánská, je pohotová, všímavá a profesionální. Pomohou s výběrem, doporučí přílohu a přidávají i něco navíc. Začínám s Vegetable Samosa, což jsou taštičky plněné pikantními bramborami, hrachem, kešu oříšky a sušeným ovocem. K tomu navíc jsou mi doporučeny studené omáčky: limetková, mangová a jogurtová. Pro český jazýček to představuje exotiku a výlet do jiného světa, který není nepříjemný ani nezajímavý, ale člověk v sobě musí přehodit pomyslnou výhybku, aby tomu přišel na chuť. Pokud se mu to podaří, je odměněn gejzírem tónů, které v podstatě objevuje od začátku až do konce, a ani jedno sousto není stejné jako to druhé. A když se k tomu přidají ještě ony zmíněné omáčky, je o zábavu postaráno. Po taštičkách mi na stole přistává hovězí Biryani. Směs koření, rýže, hovězího masa, zeleniny a jogurtu má asi nejblíže k rizotu v poněkud exotičtější formě. Některé chuťové tóny dokážu identifikovat, jiné jsou však pro mě úplně neznámé a o to zajímavější. Pokrm je poměrně dost hutný a ke konci už s ním trochu zápasím. Indické menu zakončuji tradičním rýžovým pudinkem s názvem Kheer. Pravdou je, že má představa o pudinku se od té indické dost výrazně liší. Kheer, tak jak je mi předložen, je v podstatě jen studené mléko smíchané s uvařenou rýží, oříšky a kořením. Pro mě lehké zklamání, v chuti, vůni i konzistenci. Výlet do světa exotiky je u konce. Něco nadchlo, něco zůstalo za očekáváním.

Datum návštěvy: 3.7.2016

Menu
Předkrm: Vegetable Samosa (taštičky plněné pikantními bramborami, hrachem, kešu a sušeným ovocem)
Předkrm: Chutney limetkové, mangové, jogurtové
Hl.chod: Hovězí Biryani (směs koření, rýže, hovězího masa, zeleniny a jogurtu)
Zákusek: Kheer ( tradiční indický rýžový puding )
Nápoje: Pivo čepované Budweiser Budvar 12°
Nápoje: Káva espresso lungo Don Cortez Caffé






Žádné komentáře:

Okomentovat