Hodnocení: Francouzská brasserie jménem La Gare se usídlila v pražské Celnici jen pár kroků od Obecního domu a Prašné brány. Poloha je více než skvělá, když ovšem zrovna v Obecním domě neprobíhá Febio Fest a hned naproti v divadle Hybernia nevystupují 4tet s Jiřím Kornem. Probíjení neskutečnými masami lidí, srocenými na náměstí Republiky, je lahůdkou ještě před otevřením dveří samotného restaurantu. La Gare provozuje pod jednou střechou domu francouzské gastronomie brasserii, sklep, vinotéku a lahůdkářství. Přijít sem bez rezervace je více než odvážné, neboť stoly jsou v podstatě permanentně obsazené. Ten můj je hned u okna, ale přiznávám, že výhled na ruinu protějšího domu nic úžasného opravdu není. Očekávat od obsluhy v podniku tohoto typu něco méně než dokonalý výkon, by bylo naivní, přesto se nemohu zbavit pocitu, že rezervy tu jsou a k oné absolutní dokonalosti přece jen malý krůček chybí. Začínám uzeným lososem, k němuž mám krémový fenykl s pastisem a kerblíkem. Ať chci nebo ne, musím tomuto předkrmu přiřknout status výjimečnosti. Je to prostě jiné, než na co jsme zvyklí z českých luhů a hájů. Vůně, provedení i samotná chuť přinášejí zážitek, na nějž se nezapomíná. Je to nadčasové a zapamatovatelné, nedá se to přejít a nemít na to názor: v mém případě je to maximální spokojenost. Zvlášť když mám k tomuto předkrmu jako plnohodnotný doplněk úžasné francouzské víno Rully Les Cailloux Charles Allexant ročník 2014, doporučené od místního someliéra. Pro hlavní chod jsem se obrátil do Burgundska. Jejich hovězí po burgundsku je klasika všech klasik, neskutečná věc, zázrak na talíři. Zvolil jsem k němu bramborové pyré, které mi v La Gare servírují v samostatném rendlíku a myslím si, že s ním jsem dosáhl v jediném okamžiku gastronomické nirvány. Nedovedu si představit, že bych někdy ochutnal ještě něco lepšího. Klaním se šéfkuchaři až k zemi a svolávám na jeho hlavu všechno dobro světa. Jablečný tatin, vybraný z dezertního pultu a servírovaný prostě a jednoduše beze všech příkras, celý skvostný večer podtrhuje a pečetí. Je neskutečný, nic víc, nic míň. A podobně je na tom i espresso Filicori Zecchini. Přinášejí mi ho jen tak: šálek, talířek a konvička s mlékem, ale ta sametová hebkost a chuť. Tohle je kávový dýchánek, jak se patří. Brasserie La Gare je úžasná. Asi to není pražský gastronomický vrchol všech vrcholů, ale zajít sem za nezapomenutelným zážitkem se určitě vyplatí.
Datum návštěvy: 23.3.2017

Menu
Předkrm: Uzený losos, krémový fenykl s pastisem a kerblíkem
Hl.chod: Hovězí po burgundsku s bramborovým pyré
Zákusek: Jablečný tatin
Nápoje: Víno Rully Les Cailloux Charles Allexant Chardonnay 2014
Nápoje: Minerální voda Mattoni jemně perlivá
Nápoje: Káva espresso Filicori Zecchini
Žádné komentáře:
Okomentovat