Hodnocení: Uplynuly dva roky od chvíle, kdy jsem v Noem Arch Restaurantu oslavoval 103.výročí zkázy Titaniku. Za tu dobu se tady toho mnoho nezměnilo, snad jen na postu šéfkuchaře nyní namísto Filipa Šidelky trůní Petr Kašparovský. Interiér si stále zachovává onu příjemnou atmosféru neokázalého a nevtíravého luxusu, ale protože je velice horký den, volím protentokrát usazení na uzavřené letní zahrádce, kde úzké kožené vnitřní sedačky vystřídaly široké ratanové křesla. Jejich nevýhodou je příliš nízký posed vůči stolní desce, takže musím použít opěrný polštář jako podsedák, abych tento handicap vykompenzoval. Obsluha, oděná v barvách moře, je vstřícná, usměvavá a vysoce profesionální. Servírování, dolévání nápojů a vůbec celkový jejich projev je decentní a noblesní. Skutečně přispívají v míře více než obvyklé k dokonalému a skrznaskrz příjemnému zážitku. Z jídelního lístku vybírám 7-chodové degustační menu včetně vína. Začínám telecím tataráčkem s hráškovou espumou a růžovým polosuchým Cabernet Sauvignonem 2016 z rodinného vinařství Vican Mikulov. Jednoduchá, oku lahodící, úprava jde ruku v ruce s vynikající chutí. Jednotlivé položky se pěkně doplňují bez toho, že by se některá tlačila příliš do popředí a ubírala místo ostatním. Vlastně už tento poměrně nekomplikovaný předkrm předznamenává status i všech následujících chodů a já se na ně opravdu těším. Víno je lehké, svěží s velice příjemným aroma. Následuje francouzská Bouillabaissa s šafránovou majonézou, parmezánem a krutony. Už po prvních soustech je mi jasné, proč je tato rybí polévka tak populární. Dá se do ní zamilovat skutečně velmi rychle a myslím, že jednou provždy. Skoro bych neváhal říct, že vzpomínka na ni zastíní i pokračování v podobě foie gras jater s marinovaným jablkem, domácí brioškou a lesním ovocem. K nim se na stole objevuje Ryzlink vlašský pozdní sběr 2015 opět od pana Tomáše Vicana a opět je to velmi příjemné spojení. Jeho Chardonnay z roku 2016 pak doplňuje tuňáka na grilu s olivovou tapenádou a grilovanou zeleninou. Je úžasné, jak málo stačí k dokonalému zážitku. Tady se nečaruje se složitými strukturami, ale útočí se na první signální. Oddechovou mezihrou je citronový sorbet, po němž přichází hlavní hřeb degustace rib-eye steak s cibulovým pyré, pečenou šalotkou, grenaille a demi-glace omáčkou. Společnost mu dělá sametový Cabernet Sauvignon 2013 z Vinofolu Novosedly a sluší jim to spolu náramně. Krásná úprava na talíři doslova vzývá k objevování. Maso je dokonalost sama, ale ani ostatní položky nezůstávají nijak pozadu. Tohle jídlo baví a chutná. Závěrečná trojkombinace burákového parfaitu s medovými plástvemi a ovocem, portského vína Burmester jockey club a espressa Piazza d´Oro už ho nemůže žádným způsobem trumfnout, přestože k ní nemám sebemenší výhrady. A aby toho nebylo málo, ještě na odchodnou dávám skleničku výběrového koňaku Martell V.S.O.P. Sečteno, podtrženo, Noem Arch Restaurant ani tentokráte nezklamal a já si jeho návštěvu užil na maximum.
Datum návštěvy: 30.8.2017

Menu
Amuse bouche: Uzené koleno s jahodovým chutney, pečivo
Předkrm: Telecí tataráček, hrášková espuma, pancetta
Předkrm: Foie gras, marinované jablko, domácí brioška, lesní ovoce
Polévka: Bouillabaissa, šafránové aioli, parmezán a krutony
Hl.chod: Tuňák na grilu, olivová tapenáda a grilovaná zelenina
Hl.chod: Rib-eye steak, cibulové purée, pečená šalotka, grenaille a tymiánové demi-glace
Zákusek: Citronový sorbet
Zákusek: Burákový parfait, medové plástve a ovoce
Nápoje: Víno rozlévané Vican Cabernet sauvignon rosé 2016
Nápoje: Víno rozlévané Vican Ryzlink vlašský pozdní sběr 2015
Nápoje: Víno rozlévané Vican Chardonnay pozdní sběr 2016
Nápoje: Víno rozlévané Vinofol Cabernet Sauvignon 2013
Nápoje: Portské víno Burmester jockey club
Nápoje: Koňak Martell V.S.O.P.
Nápoje: Minerální voda Acqua Panna Toscana neperlivá
Nápoje: Káva espresso se smetanou Piazza d´Oro
Žádné komentáře:
Okomentovat