ŠUPINA

Kontaktní údaje: Šupina, Valy 155, Třeboň, mailto: info@supina.cz, web: www.supina.cz

Hodnocení: Pokud bude člověk hledat v jižních Čechách vyhlášené restaurace, zvláště pak ty se specializací na sladkovodní ryby, bezpochyby dříve nebo později narazí i na dvojpodnik v Třeboni, který se stylově jmenuje Šupina & Šupinka. Jestliže Šupinka je otevřena jen v zimním období, její sestřička Šupina pak nabízí své služby zase pro změnu jen v letních měsících. Nevelký interiér, sestávající ze tří boxů a dvou klasických stolů je příjemný, vzdušný a díky speciálním osvětlovacím tělesům ve tvaru ryb nezapře své zaměření. K dispozici je i prostorná letní terasa, kde, má-li člověk štěstí, hraje i živá hudba. Obsluha je vysoce profesionální, komunikativní a velmi příjemná. O hosty se stará příkladně a s grácií, přidá úsměv i spoustu zajímavých informací nejen o jídle a pití, ale i o samotném provozu restaurantu. Pro své večerní posezení vybírám 5-chodové degustační menu a k němu bílé francouzské víno ročník 2022 z domu Garnier & Fils z oblasti Bourgogne s apelací Chablis. Jedná se o krásně svěží a živé Chardonnay, které v ústech doslova exploduje harmonickými citrusovými tóny a intenzivní minerální notou. Na úvod přichází pozornost podniku v podobě pasty z uzených ryb s pečivem. Toto amuse bouche člověka krásně připraví na věci příští. Jako první přichází kapří tatarák s podmáslím, petrželí a focacciou. Je jemný, dokonale vyladěný a nekomplikovaný. Následuje ho druhý předkrm i nadále v kapřím tónu, tentokrát se jedná o mlíčí s teplou tatarkou a brioškou. Opět se jedná o parádičku par excellence, na níž se nezapomíná. Ty hladivé tóny tatarky souzní s kapřími kousky tak dokonale, že se nedá odolat. To už se na stole objevuje candát se sezónní zeleninou, doplněný omáčkou s medvědím česnekem. Jedna z nejchutnějších ryb v Česku se prezentuje jemným, rozpadávajícím se masem bez kostí a delikátní chutí. V kontrastu tady funguje zelenina, když například květák je hodně tuhý. Omáčka je každopádně parádní a skvěle rybu doplňuje. Ovšem nic to není proti sumci, jemuž společnost na talíři dělají makové noky, cuketové zelí a křenová omáčka. Tenhle chod je jednoznačně vrcholem večera. Nápad spojit měkké rybí maso s hutnými noky a především s výraznou křenovou omáčkou je prostě k nezaplacení a kdo neochutnal, nepochopí. Je to gejzír tónů a kontrastů, splněný sen každého gurmána, představení, kde chcete, aby nikdy neskončilo. A když už je talíř prázdný, chce se vám křičet: Ještě (aspoň kousek)!!! Je vůbec zázrak, že po něčem takovém je člověk ještě schopen přijmout a vnímat makový puding s ovocem a mazancem. Ono to ale jde, protože tento dezert drží krok s již představenými chody. Je výjimečný a zábavný. Spolu s výborným espressem lungem je tečkou, která famózně uzavírá degustaci v Šupině. Mluvil-li jsem na začátku o hledání vyhlášených jihočeských restauracích, tak Šupina si tento přívlastek zaslouží plným právem. Doporučím ji každému, kdo nehledí na nějakou tu korunu, ale chce si odnést jedinečný zážitek.

Datum návštěvy: 20.8.2025

Menu
A.bouche: Pasta z uzených ryb, pečivo
Předkrm: Kapří tatarák, podmáslí, petržel, focaccia
Předkrm: Kapří mlíčí, teplá tatarka, pečivo
Hl.chod: Candát obecný, sezónní zelenina, medvědí česnek
Hl.chod: Sumec velký, makové noky, cuketové zelí, křenová omáčka
Zákusek: Makový puding, mazanec, ovoce
Nápoje: Víno Garnier & Fils Chablis Bourgogne 2022
Nápoje: Filtrovaná voda
Nápoje: Káva espresso lungo s mlékem








Žádné komentáře:

Okomentovat