Hodnocení: Restaurant Valoria se nachází mimo centrum Brna v městské části Horní Heršpice. Disponuje vlastním parkovištěm, letní zahrádkou ukrytou ve dvoře a velice příjemným neokázalým interiérem. Ten je v tento čas naladěn na vánoční atmosféru, vytvořenou citlivým designérem. Prostoru vládne bílá: stěny, přehozy přes židle, dekorace, hvězdy, jmelí. K tomu decentní vánoční hudba a jste v pohádce z tisíce a jedné noci. Ta atmosféra dýchá z každého koutku, z každé jednotlivosti. Obsluhující personál je vysoce vstřícný, milý, znalý a usměvavý. Jejich přístup je osobní a diskrétní, aniž by ztratil cokoli z dokonalé profesionality. Úvodní objednávka patří vínu. Vybírám Chardonnay barrique z rodinného vinařství Libora Veverky, ročník 2013. Víno má krásnou medovou barvu, v chuti je plné a harmonické. Vánoční menu otevírá amuse bouche v podobě zauzené ryby s pikantní zeleninkou a mandarinkovým chatní. Přiznávám, že jsem z něj malinko rozpačitý. Jednotlivé položky jsou v pořádku, ale dohromady se bijí a výsledná rozháranost trochu potírá účel, pro který bylo amuse bouche stvořeno. S předkrmem, kterým jsou kachní prsa se zelenou čočkou a hruškovým pyré, je to už o jiném zážitku. Tady se už hraje opravdu první liga se vším všudy. Krásná úprava a dokonalá chuť s neuvěřitelnými tóny. To samá se dá říct i o paprikové polévce s krevetou a candátem. Jestli se dá do nějakého jídla zamilovat až po uši, tak tohle je horký tip. Ani následující pstruh s grenaille, celerem, mrkví, cibulí, koprem a řeckým jogurtem nastavenou laťku nepodlézá, spíše naopak. Je to koncert dokonalosti bez kompromisů. Každé jednotlivé sousto přináší nové objevy a nuance. Tohle jídlo opravdu baví. Čokoládové koule s ovocem a kokosovou pěnou jsou už jen ozvěnou předchozích zážitků. Stále výborné, ale už ne ohromující. Espresso Piazza d´Oro v plném servírování je silné a dobré. Digestiv Metusalem Grand Reserva vše už jen podtrhne, sečte a vypíše závěrečnou účtenku: restaurant Valoria je výletem do světa úžasných pocitů a gastronomických zázraků.
Datum návštěvy: 18.12.2015

Menu
Amuse bouche: Zauzená ryba se zeleninkou a mandarinkovým chatní
Předkrm: Kachní prsa se zelenou čočkou a hruškou
Polévka: Papriková s krevetou, candátem, chilli a mandarinkovým chatní
Hl.chod: Pstruh s grenaille, celerem, mrkví, cibulí, koprem a řeckým jogurtem
Zákusek: Čokoládové koule s malibu, malinou a kokosem
Nápoje: Víno Chardonnay barrique Libor Veverka 2013
Nápoje: Rum Metusalem Grand Reserva 15años
Nápoje: Nealko minerální voda Bonaqua jemně perlivá
Nápoje: Káva espresso Piazza d´Oro
Žádné komentáře:
Okomentovat