Hodnocení: Zlatá loď kotví v samém centru města Brna. Rozložena přes tři podlaží, které každé má jiný charakter, se stylizuje coby vlajková korveta pivovaru Starobrno. Hned při vstupu tak má host před sebou pivní výčep se sládkem, jemuž záda kryjí mohutné pivní tanky s logem zmíněného pivovaru. Koncept podniku v mnohém připomíná řetězec Potrefených hus. Koneckonců se není čemu divit, když mají stejného provozovatele. Na rozdíl od nich však je oddělení prostoru pro kuřáky a nekuřáky pouze iluzorní a tabulka s označením „Nekuřácký prostor“ je více než co jiného špatným vtipem. Při plném obsazení restaurace se totiž jakýkoli rozdíl dokonale setře. Hlava mi nebere ani umístění stolků v chodbičce k toaletám, přestože i tento prostor si své zákazníky nachází zcela bez problémů. Pro sledování sportovních přenosů je v zadní části podniku mamutí obrazovka, viditelná z obou nadzemních pater. Ještě jedna je umístěna v rámu na stěně v přední části. Vysoké barové posedy doplňují klasické stoly s dřevěnými židlemi, a také jsou tu koženkové klubové lavice. Jídelní lístky mají formu novinových plátků, takže si zákazník při čekání na jídlo může i přečíst pár zajímavostí z města Brna. Obsluha je pohotová a všímavá. Daří se jim zajišťovat plnohodnotný servis bez velkých čekacích dob i v tak velkých prostorách, jako jsou tady. Začínám se džbánem vody a červeným Cabernet Sauvignonen z vinařství Baloun. Víno, ač bez přívlastku a bez uvedení ročníku, je až překvapivě pitelné. Vůně je plná, chuť extraktivní po lesních plodech. Pro běžné denní pití úplně v pořádku. K němu vybírám nakládaný hermelín s cibulí, chilli papričkou a zeleninou jako předkrm a pro hlavní chod volím vepřovou panenku v ragú z lišek a kořenové zeleniny s rustikálními hranolkami. U hermelínu mi tak nějak chybí onen lák, v němž byl hermelín naložený, takže spíš než nakládaný mi připomíná z lednice vytažený kořeněný sýr. Na talíři to ale vypadá pěkně a ani chuťově to není žádná hrůza. Přesto v porovnání s následující vepřovou panenkou je to jen okresní přebor. První liga přichází až s hlavním chodem. Maso je krásně do růžova, houbové ragú je fantastické a ani hranolky pokrmu ostudu nedělají. Tohle jídlo chutná a baví. Závěr je ve znamení jablečného štrůdlu s teplou vanilkovou omáčkou a espressa značky LavAazo. I v tomto případě se hraje s mistrovským týmem. Štrůdl doslova exploduje chutěmi: jablka, ořechy, rozinky, rumová esence, všechno tady je krásně čitelné a rozpoznatelné. Omáčka k tomu pak dodává onen neuchopitelný hladivý tón. Opravdu výborné. A to stejné se dá říci i o kávě. Je bez chybičky. Zlatá loď povyšuje standard běžných, jednoduchých a obyčejných jídel na něco víc. Škoda jen zakouřeného prostředí, což pro mě snižuje přitažlivost podniku minimálně o jednu úroveň dolů.
Datum návštěvy: 25.4.2016

Menu
Předkrm: Nakládaný hermelín s cibulí, chilli papričkou a zeleninou, pečivo
Hl.chod: Vepřová panenka marinovaná v čerstvých bylinkách v ragú z lišek a kořenové zeleniny, rustikální hranolky
Zákusek: Jablečný štrůdl s kousky jablek, ořechy, rozinkami, rumovou esencí a teplou vanilkovou omáčkou
Nápoje: Víno vinařství Baloun Cabernet Sauvignon
Nápoje: Džbán vody s citronem a mátou
Nápoje: Káva espresso LavAaza
Žádné komentáře:
Okomentovat