Hodnocení: Ambiente Brasileiro se nachází v samém centru Prahy kousek od Staroměstského náměstí. Sklepní prostory, sestávající z několika místností, ukrývají působivý interiér s nekomplikovanou výzdobou. Sází se na syrovost a přirozenost. Stěny a zaklenuté stropy z neomítnutých cihel, dlaždicové podlahy, tmavý nábytek a sedáky se žlutými koženými potahy, to vše spolu s decentním a současně kontrastním osvětlením navozuje atmosféru, kterou těžko hledat někde jinde. Když už se objeví nějaký ten umělecký prvek, pak v duchu celkového konceptu, střízlivě začleněný do celku. Restaurant je odlišný od běžného standardu ještě jednou věcí. Funguje totiž systémem „sněz, co zmůžeš“. Mezi stoly se pohybují tak zvaní „passadores de carne“, kteří odkrajují z obrovských špízů maso na talíř. Host má tak možnost vyzkoušet nejrůznější druhy a úpravy mas. Stejně tak volba přílohy je zcela na jeho vůli a chuti. Připočteme-li k passadores ještě hostesky, sommeliéra a podpůrný tým, je tu obslužného personálu opravdu nepočítaně. Úvodní slovo patří aperitivu s názvem Caipirinha. Jedná se o brazilský národní koktejl složený z destilátu Cachaçy, jinak nazývaného také jako brazilský rum, třtinového cukru a limety. Nápoj má asi nejblíže ke kubánskému mojitu, je však podle mého chuťově výraznější. To už ale sommeliér přináší objednané víno. Vybral jsem argentinský Malbec Gran Reserva 2012 z vinařského domu Fabre Montmayou. Víno má velmi intenzivní a krásný buket s tóny divokých ostružin, lékořice a koření. Na patře je pozoruhodně harmonické s elegantními, jemnými až hedvábnými tříslovinami. Doplňuji ho minerální vodou značky San Benedetto. Z bufetu si poté vybírám salát z mořských plodů, plněné okurky s krevetami, marinovaného lososa, pórek s jablky a navrch přidávám hrudku parmezánu. Vše je krásně jemné a úžasně lahodné. Ve chvíli, kdy mám prázdný talíř, objevuje se passadores s první nabídkou masa, a pak už je to jako na běžícím pásu v podstatě nepřerušovaný přísun surovin z grilu. Každý z hostů má sice na stole semafor, kde zelená znamená doplnit talíř, červená pak stop, pauza, ale v reálu se na něj moc nehledí a tempo je vražedné. Ještě ani nestačím dojíst první plátek masa a už je mi nabízen další. V průběhu večera se mi na talíři sejdou klidně i tři, čtyři vzorky zároveň, a to i přesto, že některé passadores odmítám. Co jsem tedy všechno vyzkoušel? Filet z hovězí svíčkové s parmezánem, jehněčí kýtu, hrb z brazilského býka Cupím s bylinkami, hovězí pupek Fraldinha s chilli, lososa s maracujovou omáčkou, grilovaného pstruha, kuřecí srdíčka s česnekem a bazalkou a dost možná i další masa, která jsem ani nezachytil. Jedním slovem masová nirvána, hraničící s obžerstvím. Zpočátku si k masům přidávám i přílohy: quinoa salát, salát Caesar, ovocný salát, rajčata s rukolou, grilovaný ananas a další, ale brzy s tím přestávám. Snažím se kontrolovat, a tak mi zůstává ještě trocha místa i na dezert. Vybírám nebeské Quindăo ze strouhaného kokosu a žloutků s mangovou omáčkou a čerstvými malinami. Je jednoduše dokonalé. Výborná espresso káva a digestiv v podobě rumu Diplomatico končí podařený večer. Zmínit musím ještě i neplánovanou a spontánní kulturní vložku. U vedlejších stolů totiž celý večer sedí švýcarský hudební sbor, který neváhá přidat svou trošku do mlýna a zapěje hostům restaurace několik ukázek a capella. Těžko porovnávat Ambiente Brasileiro s jinými restauracemi, nicméně nemohu jinak než ohodnotit svou návštěvu tohoto podniku plným počtem hvězd.
Datum návštěvy: 13.5.2016

Menu
Předkrm: Salát z mořských plodů, plněné okurky s krevetami, marinovaný losos, pórek s jablky, parmezán
Hl.chod: Filet z hovězí svíčkové, parmezán, quinoa salát
Hl.chod: Jehněčí kýta, rajčata s rukolou
Hl.chod: Hrb z brazilského býka Cupím, bylinky
Hl.chod: Hovězí pupek Fraldinha s chilli, salát
Hl.chod: Losos s maracujovou omáčkou, salát Caesar
Hl.chod: Kuřecí srdíčka s česnekem a bazalkou
Hl.chod: Grilovaný pstruh, grilovaný čerstvý ananas
Zákusek: Nebeský dezert Quindao ze strouhaného kokosu a žloutků, mangová omáčka a čerstvé maliny
Nápoje: Víno Fabre Montmayou Malbec Gran Reserva 2012
Nápoje: Aperitiv Caipirinha
Nápoje: Rum Diplomatico
Nápoje: Minerální voda San Benedetto
Nápoje: Káva espresso Gold
Žádné komentáře:
Okomentovat