Hodnocení: Restaurant Kohout na víně navštěvuji v krátké době už podruhé, a to na přání své přítelkyně, která mermomocí chtěla ochutnat specialitu, podle níž má podnik své jméno. Za okny je hromadami sněhu zapadané Brno, které se především v otázce dopravy pomalu vzpamatovává z kalamity, ale tady uvnitř je útulně a příjemně. Stejně jako při minulé návštěvě je podnik v odpoledních hodinách v podstatě prázdný. Obsluha je opět skvělá, znalá a všímavá. Jejich profesionálnímu přístupu se ani tentokrát nedá vytknout jediná chybička. Hned po usazení ke stolu je nám servírována minerální voda Krondorf. Pro víno šahám do nabídky italského vinařského domu Claudio Alario z Piemontu a vybírám jejich červené Barolo „Sorano“ ročník 2012. Má přitažlivou elegantní vůni květin a peckovin, v chuti je precizní, jemně kořenité, vyvážené s pevnými tříslovinami. Jako amuse bouche je nám servírováno domácí pečivo a šlehaný sýr s bylinkami. Je to sice jen takové polechtání jazýčku, ale na úvod více než dobré. Následuje předkrm v podobě krevet s bisque, pak choi salátkem, kaviárem a ceviche. Je náramný. Vše se tu krásně navzájem snoubí a doplňuje, takže výsledkem je lahodný a odlehčený pokrm, na který se hned tak nezapomene. Tohle si opravdu užívám. A už je tu zlatý hřeb vybraného menu - kohout na víně. Společnost mu dělají petržel, kůže, hovězí koláč s lanýžem, žampion a pastinákové pyré. Maso se tady představuje ve všech podobách, od syrového tataráčku, přes pečená stehna, marinovaná křídla až ke smaženému mixu. Vše zpracované do decentní porce bez velkého zkrášlování. Přiznávám, že mám trochu problém s chuťovým projevem již zmíněného tataráčku. Nesedí mi a je bohužel natolik výrazný, že mi rozbíjí harmonii celku do střepů jednotlivých izolovaných ingrediencí, jež konzumuji ve snaze přebít onu nepříjemnou pachuť. Jsem proto rád, když tuto specialitu vystřídá závěrečný dezert, kterým je domácí sýr s mandarinkou, drobenkou z jehličí a zmrzlinou z pečeného chleba. Je to lehké, chutné, ale ani v tomto případě se mi pokrm tak úplně netrefuje do nálady a zůstává proto malinko za očekáváním. Káva Brosio je naopak výborná a rum Zafra Master Reserve 21years old mi hladí duši až k extázi. I přes uvedené výhrady odcházím z Kohouta spokojen a příjemně naladěn. Nebylo to tak úžasné a dokonalé jako při mé první návštěvě, ale stále si odsud odnáším vysoce nadstandardní zážitky.
Datum návštěvy: 1.2.2017

Menu
Amuse bouche: Šlehaný domácí sýr
Předkrm: Krevety, bisque, pak choi, kaviár, ceviche
Hl.chod: Kohout na víně, petržel, kůže, hovězí koláč s lanýžem, žampion, pastinákové pyré
Zákusek: Domácí sýr, mandarinka, drobenka z jehličí, zmrzlina z pečeného chleba
Nápoje: Víno Alario Claudio Barolo „Sorano“ 2012
Nápoje: Minerální voda Krondorf
Nápoje: Rum Zafra Master Reserve 21yo
Nápoje: Káva espresso lungo s mlékem Brosio
Žádné komentáře:
Okomentovat