VELOREX

Kontaktní údaje: Velorex, Palackého třída 1891/162, Brno, mailto: info@restauracevelorex.cz, web: www.restauracevelorex.cz

Hodnocení: Velorex je původně tříkolové vozítko s trubkovým rámem potaženým koženkou. Jeho konstruktéry jsou bratři František a Mojmír Stránský a je to jediné homologované vozidlo s plátěnou karosérií na světě. Zajisté všichni si ho budou pamatovat jako hvězdu slavného českého filmu Vrchní, prchni!, kde s ním jezdil Josef Abrhám. Restaurace pojmenovaná právě podle něj se nachází v obchodně-restauračním centru Zagreb v Králově Poli a hadrák je ústřední dominantou jeho interiéru. Prostor podniku je rozdělen na nekuřáckou a kuřáckou část, které jsou od sebe odděleny pouze dispozičně, nicméně výkonná klimatizace tento handicap bez problémů smazává. Přesto je lehce nepochopitelnou kuriozitou, že nejblíže kuřácké sekci je umístěn zrovna dětský koutek a stoly pro rodiny s dětmi. Restaurace se dále pyšní letní terasou, která je samozřejmě teď v zimě zavřená, a také otevřenou kuchyní, kde hosté mohou sledovat v přímém přenosu přípravu svých jídel. Obsluha je příjemná, pohodová a zdravě živočišná, což k tomuto typu pohostinského zařízení pasuje jako poklice na hranec. Na čepu tu mají hned několik piv, já vybírám klasiku v podobě Svijanského Mázu 11°. Nejsem žádný velký znalec, ale tohle pivo mi opravdu chutná. Pro jídlo šahám do speciální nabídky, odkud vytahuji na svůj stůl napřed polévku z obřích fazolí s pečenými rajčaty a chipsy z uzené vepřové slaniny. Poté steak „Smith“ z vepřové panenky naložený ve směsi pepřů a hnědého třtinového rumu s grilovaným bramborovým špízem baleným v uzené slanině a s hořčičnou omáčkou. A nakonec mascarpone krém s čerstvou vanilkou a vychlazenou omáčkou z lesních plodů. Vše pěkně a jednoduše aranžované, chutné a zapamatovatelné. Některé akcenty skutečně tříbí zážitky. Například kontrast husté silné polévky s mazlivostí zakysané smetany, nebo skvělou pepřovou omáčkou podpořené krásně vypadající, měkoučké špalíčky vepřové panenky. Na druhou stranu hladivému mascarpone by opravdu slušelo čerstvé ovoce nebo v nejhorším případě kompot, protože ono předkládané vychlazené ovocné pyré je příšerné. Espresso v kavárenském servírování je naopak výborné. Velorex rozhodně nezklamal a podle solidní návštěvnosti to vypadá, že je v této části Brna i dostatečně populární.

Datum návštěvy: 9.2.2017

Menu
Polévka: Z obřích fazolí s pečenými rajčaty a chipsy z uzené vepřové slaniny, kvasový chléb
Hl.chod: Steak z vepřové panenky ve směsi pepřů a třtinového rumu s bramborovým špízem v uzené slanině
Zákusek: Mascarpone krém s čerstvou vanilkou a vychlazenou omáčkou z lesních plodů
Nápoje: Pivo čepované Svijanský Máz 11°
Nápoje: Káva espresso s mlékem





Žádné komentáře:

Okomentovat