Hodnocení: Restaurace Na Kopci je umístěna, jak už sám název napovídá, na strmém vršku nad Radlicemi v Praze 5 v křivolakých uličkách vilové čtvrti. Je to místo, kam mnoho lidí pravděpodobně nezavítá i když žijí a bydlí v Praze, protože tady už pomalu lišky dávají dobrou noc. Nicméně pokud už se sem člověk vydrápe, může se těšit na podnik, oceněný v roce 2015 Michelin Bib Gourmand. Zvenku to sice je stále ještě ne zcela dokončená a také nepříliš úhledná přízemní typizovaná budova, ovšem uvnitř to dýchá a jiskří přátelskou a příjemnou atmosférou. Stěny podniku jsou vytapetovány osobními fotografiemi z rodinného alba vlastníků, takže každý host se může podívat, jak personál, který vaří a obsluhuje, vypadal ve svých mladších inkarnacích. Elegantní, ne však honosné založení, dává pocítit, že tady jsou příchozí vítáni a očekáváni, aby byli hýčkáni a uspokojeni. A ten stejný dojem vyzařuje i z obsluhy. Všichni jsou vstřícní, milí, přirozeně noblesní a současně vysoce profesionální. Na úvod dostávám marmeládovou terinku s okurkou a objednávám si italské víno Speri Ripasso Valpolicello Classico Superior ročník 2014. Intenzivní rubínově červenou barvu podporuje kořenitá vůně. Víno chutná po červeném ovoci s nádechem koření a kakaa, na patře je hladké a vyvážené s bohatým zaobleným taninem. Po celý večer mi ho obsluha briskně a bez prodlení dolévá, takže ani na chvíli nemám sklenici prázdnou. Předkrm tvoří pěna z kozího sýra s bylinkami, růžovým pepřem, červenou řepou a karamelizovanými ořechy. Je to delikatesní koncert par excellence. Nic tu není navíc a nic nechybí. Na talíři to vypadá nádherně a chutná to snad ještě lépe. Myslím, že není co dodat: rozjezd jako hrom. Následuje srnčí kýta se šípkovou omáčkou, pekařskými bramborami a glazírovaným romanescem. Opět chválím pěknou a decentní úpravu. Maso je krásně měkké a šťavnaté, brambory výborné, omáčka excelentní a romanesco, což je druh zeleniny něco mezi květákem a brokolicí, je zajímavé a netradiční. Prostě a jednoduše to je zážitek. Závěr je ve znamení francouzského Créme brûlée, espressa illy a úlohu digestivu na sebe bere armagnac Tariquet XO. Ve všech třech případech je to bez výhrad. Perfektní tečka za dokonalým večerem. Restaurant Na Kopci si své michelinské ocenění bezesporu zaslouží.
Datum návštěvy: 24.3.2017

Menu
Amuse bouche: Marmeládová terinka s okurkou
Předkrm: Pěna z kozího sýra s bylinkami, růžovým pepřem, červenou řepou a karamelizovanými ořechy
Hl.chod: Srnčí kýta se šípkovou omáčkou, pekařskými bramborami a glazírovaným romanescem
Zákusek: Créme brûlée
Nápoje: Víno Speri Ripasso Valpolicello Classico Superior 2014
Nápoje: Minerální voda Korunní Excelent
Nápoje: Armagnac Tariquet XO
Nápoje: Káva espresso illy
Žádné komentáře:
Okomentovat