PIAZZA RISTORANTE

Kontaktní údaje: Piazza Ristorante, nám.Svoody 702/9, Brno-střed, mailto: ristorante@piazza.cz, web: www.piazza.cz

Hodnocení: Od mé poslední návštěvy v Piazza Ristorante před čtyřmi lety se toho tady mnoho nezměnilo, a když už jsou to jen drobné kosmetické zásahy. Stále je to ona „malá Itálie“ v Brně, kde se člověk cítí nanejvýš příjemně a kde se o něj stará usměvavý a zkušený personál. Líbí se mi tady a líbí se mi i skladba jejich jídelníčku, což už samo o sobě posouvá podnik v mých očích o stupínek výše v mé hodnotící tabulce. Večer začínám skleničkou italského prosecca Spago a z vinného lístku k němu přidávám Pinot Grigio del Venezia Giulia „Velante“ ročník 2016 z vinařství Bertani, které má krásně vyvážený poměr mezi kyselinkou a jemností, takže je v ústech velice příjemné a hladivé. Jídelní menu otevírá Carpaccio di polpo neboli carpaccio z chobotnice, doplněné marinovanými olivami, rukolou a extra panenským olivovým olejem z Kalábrie. Klasická úprava a chuťový zázrak, tak to je přesně to, co dostávám na talíři jako předkrm. Plátky chobotnice sice svou tloušťkou malinko popírají definici carpaccia, nic to ale nemění, že jsou výtečné a celkové ochucení tomu dává korunu navíc. Pro začátek tedy spokojenost. Hlavní chod má podobu Filetto di pesce spada, pod kterýmžto názvem se ukrývá filet z mečouna s uzeným krémem z lilku, hráškovým luskem, baby mrkví a s grenaille. Talíři zcela pochopitelně vévodí rybí filety, vše ostatní je odsunuto do pozadí, a je to tak dobře, protože přiznejme si, lilkový krém příliš atraktivně nevypadá, ať už se s ním kouzlí, jak nejlépe to jde. Chuťově je to pak o jemnosti a harmonii, i když jistý rušivý tón, který mi lechtá patro kdesi na pozadí, tu přece jen je a nedovoluje mi užít si jídlo na 100%. Frustraci způsobuje už to, že ho nedokážu identifikovat ani pojmenovat. A tak se s o to větším nadšením vrhám na dezert Pavlova, sestávající z krému z bílé čokolády, tropického ovoce a mučenkového sorbetu. Krásně to vypadá a krásně to chutná. Především sorbet se dokonale strefuje do mé aktuální potřeby a nálady. Zbývá pochválit výborné espresso z koncernu illy a famózní Godet XO Excellence, který na sebe vzal úlohu digestivu. Piazza Ristorante deklaroval svůj vysoký status a já se utvrdil v tom, že zařazení podniku mezi mé oblíbené je opravdu na místě.

Datum návštěvy: 15.7.2019

Menu
Předkrm: Carpaccio z chobotnice, marinované olivy, rukola, olivový olej extra virgin z Kalábrie
Hl.chod: Filet z mečouna, uzený krém z lilku, hráškový lusk, baby mrkev, grenaille
Zákusek: Pavlova, krém z bílé čokolády, tropické ovoce, mučenkový sorbet
Nápoje: Víno Bertani Pinot Grigio del Venezia Giulia „Velante“ 2016
Nápoje: Prosecco Spago
Nápoje: Kohoutková voda s citronem
Nápoje: Godet XO Excellence
Nápoje: Káva espresso lungo illy





Žádné komentáře:

Okomentovat