Hodnocení: Návštěva Kohouta na víně pro mě znamená návrat po dlouhých šesti letech, ale na prvním dojmu to není vůbec znát. Je to stejné, jako vrátit se tam, kde to dobře znáte a kde jste se vždy cítili dobře a pohodově. Začíná to vlastně už u vstupu do restaurantu, kde nás vítá milá obsluha a uvádí ke stolu. Interiér také nedoznal výraznějších změn, zmizel jen relaxační koutek s červenými křesly. Pro večerní posezení jsme zvolili velké degustační menu včetně vinného párování. Představení začíná bedýnkou čerstvě upečeného chleba a šlehaným máslem se solí. Do skleničky nám v tuto chvíli nalévají perlivou Cavu Brut značky Galda Bohigas. Lehounce sladší, ale velice příjemné víno. Hned poté je servírováno amuse bouche, jež má podobu mystiček s kachním pastrami, salátkem a jahodovým gaspachem. Jednoduché, chutné, parádní na léto. Následuje studený předkrm, v němž dominantní roli hraje cuketa, doplněná kozím sýrem, medvědím česnekem a pistáciemi. Kombinace funguje skvěle, ale jsou to pistácie, které tenhle chod až neskutečně nakopávají. Ve skleničce máme bílé suché víno Grüner Veltliner od Franze Pichlera. Další položkou programu je polévka s úhořem, candátem, zeleninovým concasse, zjemněné smetanou a ochucená estragonem. Tohle je dost možná top večera, lehounce kyselý, hladivý a nezapomenutelný. Společníka ve skleničce mu dělá Sauvignon blanc z vinařství Julius. Přestože není tolik voňavý a výrazný jako Sauvignony obecně bývají, k polévce pasuje velmi dobře. A jízda pokračuje dále. Na stůl dostáváme teplý předkrm: brzlík, rebarboru smetanu a květák v provedení, které nemá chybu. Tady funguje úplně všechno a výsledek je dokonalý. Zvláště když se přidá víno Solaris Vegan Vini z vinařství pana Staška. A protože už debužírujeme nějakou chvíli, přichází čas na pauzu, vyplněnou čajem z citronové trávy s limetkou. Po pauze je servírován hlavní chod, sestávající z kachny, drobů, čekanky a višní. Veronika Černohorská z pavlovského vinařství Plenér k němu dodala svou Frankovku, která s jídlem vytváří harmonický pár. Po vynikající polévce a teplém předkrmu už to není taková bomba, která by člověka posadila na sedací část těla, ale pořád je to zážitek par excellence. To už se ale také schyluje k závěrečné codě. Napřed jahody s crème fraîche, sektem a šlehačkou, poté samotným mistrem kuchyně servírovaná zmrzlina ze slaného karamelu s malinovou omáčkou, borůvkami a rozdrobenou pusinkou. Ve skleničce je poslední vzorek Gravettien Sahara rosé od pana Radomíra Nepraše. Skvostné zakončení, je tak fantastické, že dokonce zapomeneme dát si k němu kávu. Nezbývá proto, než se rozloučit. Kohout na víně nezklamal ani tentokrát.
Datum návštěvy: 16.6.2023

Menu
A.bouche: Kachní pastrami, salát, jahodové gazpacho
Předkrm: Cuketa, kozí sýr, medvědí česnek, pistácie
Předkrm: Brzlík, rebarbora smetana, květák
Polévka: Úhoř, concasse, candát, estragon
Hl.chod: Kachna, droby, čekanka, višně
Zákusek: Jahody, crème fraîche, sekt, šlehačka
Zákusek: Zmrzlina ze slaného karamelu, malinová omáčka, borůvky, rozdrobená pusinka
Nápoje: Víno rozlévané Galda Cava Bohigas Brut
Nápoje: Víno rozlévané Franz Pichler Grüner Veltliner
Nápoje: Víno rozlévané Weingut Julius Sauvignon blanc
Nápoje: Víno rozlévané Staško Solaris Vegan Vini
Nápoje: Víno rozlévané Plenér Frankovka
Nápoje: Víno rozlévané Nepraš Gravettien Sahara rosé
Nápoje: Čaj z citronové trávy s limetkou
Nápoje: Minerální voda Mattoni neperlivá
Žádné komentáře:
Okomentovat