Hodnocení: Restaurace Alcron hotelu je gastronomickým pojmem, o kterém v Česku slyšel snad každý. Byť o bývalé michelinské hvězdě, kterou pro Alcron poprvé získal v roce 2012 Roman Paulus, se dnešnímu týmu v čele s Richardem Bielikem může už jen zdát, pořád tu mají co nabídnout. Stylový a vzdušný interiér, který těží z nevšední rotundové dispozice, je neokázalý a velice příjemný. Početný obsluhující personál je stále usměvavý, pohotový a profesionálně znalý. Na mnohých z nich je vidět, že svou práci dělají s chutí a rádi. Jídelní lístek je krásně střídmý, a přesto nabízí pro každého něco. Dokonce je možné, ingredience jednotlivých jídel zcela libovolně vzájemně kombinovat a vytvořit si tak zcela unikátní chod. Já začínám snackem v podobě gougère, což je kulička z odpalovaného těsta, plněná creme fraiche a pažitkou, nahoře ozdobená fermentovanou ředkvičkou. Není k ní příbor, takže se jí rukama jako jednohubka. Je skvělá, hladivá a okamžitě zapamatovatelná. Podobně je na tom i kachní šunka s brusinkami, uzenou majonézou, nakládaným řapíkem a kerblíkem, jenom je to ještě o stupínek lepší. Tento předkrm je hutný, v chuti hodně výrazný a proměnlivý, zaleží na tom, kterou z vedlejších ingrediencí si k šunce dáte. Když pak ještě k tomu navíc zajiskří ve skleničce minerální Lucashof Riesling ročník 2022, už není co řešit a jen vychutnávat. Pro hlavní chod jsem vybral nejdražší položku jídelního lístku, a to 300g hovězí rib eye steak s demi glace omáčkou a hranolky. Vše je servírováno samostatně, a přestože to vizuálně není žádná pastva pro oči, vlastní provedení a ochucení je v pořádku. Maso je krásně měkké a šťavnaté, omáčka silná a hranolky se také povedly. Dohromady to bez problému funguje to i v této strohé, minimalistické prezentaci. Na řadu přichází dezert. Chtěje se vyhnout čokoládovým kreacím, zvolil jsem rýžový nákyp s nakládanou rebarborou, jahodovou vodou a spáleným meringue. Přiznávám, že jsem byl více než zvědavý, cože mi to přistane na talíři. A zklamaný jsem v žádném případě nebyl. Moderní vzhled, úžasná kombinace a excelentní zážitek. Ten mám i z kávy. Lungo od společnosti illy s horkým mlékem je vynikající. Restaurant Alcron mi potvrdil, že i bez Romana Pauluse a michelinské hvězdy podnik stojí pořád vysoko na piedestalu a v konkurenci dalších zážitkových restaurací se hned tak neztratí.
Datum návštěvy: 26.7.2024

Menu
A.bouche: Šlehané máslo s lanýžovým olejem, pečivo
Snack: Gougère, creme fraiche, pažitka, fermentovaná ředkvička
Předkrm: Kachní šunka s brusinkami, uzená majonéza, nakládaný řapík, kerblík
Hl.chod: Hovězí Rib eye steak, demi-glace omáčka, smažené hranolky
Zákusek: Rýžový nákyp s nakládanou rebarborou, jahodová voda, spálený meringue
Nápoje: Víno rozlévané Lucashof Foster Riesling 2022
Nápoje: Víno rozlévané Kir Yianni Ramnista 2018
Nápoje: Filtrovaná voda
Nápoje: Káva espresso lungo illy s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat