Hodnocení: Vegetariánská restaurace Fryends se nachází na jednom z nejfrekventovanějších meeting pointů v centru Brna, to ovšem neznamená, že by bylo lehce k nalezení. Nenápadný, úzký vstup vmáčknutý do rohu dvou budov s jednoduchým poutačem a chodbou zatáčející kamsi do výšek rozhodně nekřičí pozváním. Když si ale člověk dá tu práci, nalezne zde dvě patra, plná moderní gastronomie, která možná spojuje jednotný styl, ale charakter mají odlišný. Nejlepší přívlastky, které mě v této souvislosti napadají, jsou industriální přízemí s venkovní zahrádkou ve vnitrobloku a o něco komfortnější první patro. Proč ty rozdíly? Podlaha dolního patra je tvořena studenými dlaždicemi, nahoře jsou dřevěné lamely, prostor směrem ke kuchyni a okolo barového pultu je pustý a prázdný, pokud tu už je nějaký ten prvek - například příborník nebo stolička - působí vytrženě a do celkového designu vůbec nezapadá. A to raději ani nemluvím o lavici táhnoucí se od vstupních dveří podél celé stěny až k oknu do zahrady, se kterou sice není problém v začlenění, ale její světlý látkový povrch je tak neuvěřitelně špinavý a plný nejrůznějších drobků, až se bojíte posadit, aby váš oděv nedošel úhony. Horní patro působí v tomto ohledu daleko sofistikovaněji a upraveněji, takže pokud mohu radit, zvolte při své návštěvě raději výstup k výškám. Obsluha je mladá, schopná a milá, byť je jejich přístup k zákazníkům poznamenán více nadšením než profesionalitou. Jejich bezprostřední úsměv nicméně smazává jakékoli jejich prohřešky a přešlapy. Z nabídky zkouším jako první bramboračku s majoránkou a houbami. Polévka je hustá, vyvážená a dobrá. Následuje ji Buffalo Twister wrap plný křupavých robi stripsů obalených v marinádě s čerstvým ledovým salátem, rajčaty, mayo a svěží limetkovou šťávou. Tahle bezmasá varianta funguje stejně dobře jako jakákoli její masová podoba a možná že dokonce i lépe, protože robi stripsy na sebe nestrhávají tolik pozornosti a dávají prostor i ostatním ingrediencím, aby se naplno projevily. Výsledek je krásně harmonický a komplexní. Poslední položkou mého degustačního menu je bezlepkový čokoládový dortík podle Schwarzwaldského vzoru, jehož chuť utvářejí především úžasné kandované višně. Výborná káva ho více než vhodně doprovodila k celkovému výbornému dojmu. Návštěvu restaurantu Fryends mohu s klidným svědomím doporučit nejen ortodoxním vegetariánům, ale i běžným návštěvníkům.
Datum návštěvy: 19.3.2025

Menu
Polévka: Bramboračka s majoránkou a houbami sypaná čerstvou petrželkou
Hl.chod: Buffalo Twister Wrap s robi stripsy, čerstvým ledovým salátem, rajčaty, mayo a limetkovou šťávou
Zákusek: Bezlepkový Schwarzwaldský dortík
Nápoje: Víno rozlévané Sauvignon blanc
Nápoje: Voda kohoutková
Nápoje: Káva espresso lungo s ovesným mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat