STOPKOVA PLZEŇSKÁ PIVNICE

Kontaktní údaje: Stopkova plzeňská pivnice, Česká 5, Brno-střed, mailto: info@stopkovaplzenskapivnice.cz, web: www.stopkovaplzenskapivnice.cz

Hodnocení: Stopkova plzeňská pivnice se nachází v nádherném domě s malovaným průčelím v samém centru města Brna. Členitý interiér je rozdělen na kuřáckou a nekuřáckou část, kde ta nekuřácká je v patře nad částí vyznavačů tabákového dýmu. Prostory v obou jsou rozděleny do několika sekcí a salónků. Interiér je laděn do pastelových barev v kontrastu s tmavými masivními dřevěnými stoly a židlemi. Výzdobu tvoří stylizované velkoformátové fotografie, jejichž téma se často s humorným nadhledem dotýká piva. V neděli večer je pivnice v podstatě plně obsazena, což s sebou nese i poměrně vysokou míru hluku. Personál stíhá obsloužit bez problému a bez větších prodlev všechny hosty. Vzhledem k charakteru podniku se dají přehlédnout i některé prohřešky při servírování, které nijak výrazně nenarušují dojem z pohotové a vstřícné obsluhy. Podnik je zaměřen výhradně na českou kuchyni a nabízí řadu českých specialit. Já na začátek vybírám paštiku z husích stehen a husích škvarků, podávanou s cibulovou marmeládou a s tousty z bílého chleba. Je jemná, trochu málo výrazná, takže ji marmeládový dip snadno překryje, ale jako předkrm v tom nevidím žádný problém. Servírování v „zavařovací“ sklenici, v jejímž víčku je salátek, je zajímavý nápad, jen se trochu hůře dobývá ven. Jako hlavní chod je mi předložena zbojnická pochoutka. Jedná se kousky vepřového masa, upravené podle staré receptury s ovčím sýrem a cibulí. Funkci přílohy mají česnekové lokše. Maso s příslušnými ingrediencemi je uzavřeno v alobalové „misce“, ta je na pánvičce a celé je to spolu s lokšemi umístěno na dřevěném prkénku. Je to poměrně komplikovaná úprava, navíc se, stejně jako v případě paštiky, pokrm těžko dostává ven. Zřejmě nejelegantnějším řešením by bylo alobal roztrhnout a vylít obsah na pánvičku, což však rozhodně není operace z nejjednodušších, a tak ji doporučuji jen odvážným a zručným stolovníkům. Chuťově to bohužel také není žádný zázrak. Pikantnost je utopena v omáčce bez chuti, placky jsou nemastné, neslané, celkový dojem plytký a nezapamatovatelný. Na závěr zkouším ještě vylepšit skóre křehkým jablkovým koláčem se skořicovým krémem. Je tvořen jablky, naloženými v zázvorovém karamelu, a to je také zřejmě jediné pozitivum tohoto dezertu. Zabíjí ho už zmíněný skořicový krém. Je odporně sladký a jeho vlezlá lepivá chuť překrývá vše ostatní. Ještě dlouho po dojedení ho cítím na patře a rozhodně nad tím nejásám. Pivo Pilsner Urquell dobré, káva spíše horší standard. Celkový dojem: krásné prostředí, mimo špičku snad i klidné a příjemné posezení, průměrné jídlo, solidní rychlá obsluha.

Datum návštěvy: 28.12.2014

Menu
Předkrm: Paštika z husích stehen a husích škvarků s cibulkovou marmeládou
Hl.chod: Zbojnická vepřová pochoutka s ovčím sýrem a cibulí, podávaná s česnekovými lokšemi
Zákusek: Křehký jablkový koláč se skořicovým krémem
Nápoje: Pivo čepované Pilsner Urquell
Nápoje: Káva espresso lungo Piacette




Žádné komentáře:

Okomentovat