NOEM ARCH RESTAURANT

Kontaktní údaje: Noem Arch Restaurant, Cimburkova 564/9, Brno, mailto: restaurant@noemarch.cz, web: www.noemarch.cz

Hodnocení: Restaurant a design hotel Noem Arch se nachází nedaleko nového nákupního centra v brněnské městské části Královo Pole. Interiér restaurace je moderní a stylový. Dominantní nástěnná malba za barem v modro-zeleném tónu navozuje pocit podmořského akvária a ve spojení s dřevěnou podlahou a luxusními bílými koženými sedačkami dodává příjemnou atmosféru útulnosti. Z mořského světa sem zavítalo i obrovské hejno mant, které se vznáší u stropu mezi čtyřmi podpěrnými sloupy. Barevné grafické koláže na stěnách pěkně dotvářejí celkový dojem. Jsem zde v rámci „VI.galavečera na Titanicu“, při němž se podává originální 13ti chodové degustační menu „The Last Dinner“. Díky tomu je personál stylově oděn a mohutné založení stolů už při příchodu bere dech. Večerem provází herec Alan Novotný a je zde i živý hudební doprovod v podání komorního tria. Obsluha vše zvládá s bravurou, přehledem a úsměvem. Jejich péče a profesionalita je po celý večer příkladná a dokonalá. Startuje se přípitkem v podání italského Prosecco Treviso a hned vzápětí už je tu amuse bouche v podání ravioly, plněné rybím ragú s pažitkovou omáčkou. Je dokonalé, jednoduché a neuvěřitelně lahodné. Jemňoučká omáčka doslova hladí chuťové buňky. Rozjezd je to skutečně par excellence. Šumivé Prosecco střídá výborný bílý Riesling Trocken od Markuse Pfafmanna. Pro mne velké překvapení jak ve vůni tak buketu. Dalším chodem je ústřice a la Russe. Trochu s očekáváním přijímaná specialita je jednohubkou pro fajnšmekry, kteří ji jistojistě ocení. Následující consommé Olga s krupicovým knedlíčkem je spíše taková mezihra, která má zklidnit chuťové pohárky a připravit je na další chod. Tím je pošírovaný losos s omáčkou Mousseline. Je vynikající a opět nezbývá než chválit. Do číší nám mezitím přistálo Chardonnay z vinařství Georgese Duboeufa, které mi však moc nechutná díky zvláštní ovocné dochuti. Nahrazuje ho první červené víno večera v podání španělského Ibéricos Crianza Soto de Torres Rioja. Další tři chody jsou servírovány najednou na jednom talíři. Jedná se o nádherně jemný středně propečený filet mignon Lili s játry foie gras s gratinovanými bramborami, šťavnatou jehněčí kotletku s mátovým želé a timbálkem z hrášku a trojici uzavírá pečená kachna glazovaná Calvadosem s pěnou ze zelených jablek a smetanovou karotkou. Tři druhy masa, tři různé chutě, tři možnosti srovnávat je navzájem. Tohle představení nemá chybu. Po něm přichází druhé odlehčení večera v podobě sorbetu Punch Romaine. Krásně ovocná chuť zakutá do ledových krystalků. Do vinných sklenic je naléván druhý zástupce vinařství Georgese Duboeufa, tentokráte se jedná o odrůdu Shiraz, a na rozdíl od bílého Chardonney, je toto červené víno už o mnoho lepší a také plnější. Ale na dveře kajuty už pomalu klepe finále, kterým je pečené holoubátko na řeřiše v kombinaci se salátkem z chřestu se šampaňsko-šafránovým vinaigrette a s paštikou z foie gras. Holoubátko je chuťově výborné, salátek prvotřídní, jen paštika mi přijde malinko nevýrazná a fádní. Sladkou cílovou rovinku zajišťuje Waldorf puding, kořeněná broskev v želé Chartreuse a čokoládový banánek s vanilkovou zmrzlinou v mandlové krustě. Všechno je to jízda rájem, ale pokud bych měl vybrat jednoho vítěze, je jím jednoznačně puding od Waldorfa. Ten je prostě dokonalost sama. Zbývá už jen rozloučení v podobě francouzských sýrů s lanýžovým medem, švestkovým chutney a hroznovým vínem. Podává se káva a obsluha stylově nabízí i doutníky. Pasažéři Titanicu, který se v Noem Arch tentokráte nepotopil, se loučí. Já ještě posedím s jemným a svěžím bílým vínem Prince de Graviéres z oblasti Cotes du Tarn a pomalu rekapituluji mimořádný gastronomický zážitek, kterého jsem se stal přímým účastníkem. A za sebe mohu říci, že nic podobného jako v Noem Arch jsem ještě nezažil.

Datum návštěvy: 12.4.2015

Menu
1.chod: Raviola plněná rybím ragú s pažitkovou omáčkou
2.chod: Ústřice a la Russe
3.chod: Consommé Olga s krupicovým knedlíčkem
4.chod: Pošírovaný losos s omáčkou Mousseline
5.chod: Filet Mignon Lili s játry foie gras a gratinovanými bramborami
6.chod: Jehněčí kotletka s mátovým želé a timbálkem z hrášku
7.chod: Pečená kachna glazovaná Calvadosem s pěnou ze zelených jablek a smetanovou karotkou
8.chod: Sorbet Punch Romaine
9.chod: Pečené holoubátko na řeřiše
10.chod: Salátek z chřestu se šampaňsko-šafránovým vineigrette
11.chod: Paštika z foie gras
12.chod: Waldorf pudding
12.chod: Kořeněná broskev v želé Chartreuse
12.chod: Čokoládový banánek s vanilkovou zmrzlinou v mandlové krustě
13.chod: Francouzské sýry s lanýžovým medem, švestkovým chutney a hroznovým vínem
13.chod: Pražené mandle
Nápoje: Víno Prosecco Treviso
Nápoje: Víno Riesling Trocken Markus Pfafmann 2013
Nápoje: Víno Chardonnay Georges Duboeuf Pays d´Oc 2012
Nápoje: Víno Ibéricos Crianza Soto de Torres Rioja DOC 2011
Nápoje: Víno Shiraz Georges Duboeuf Pays d´Oc 2010
Nápoje: Víno Prince de Graviéres, Cotes du Tarn 2011
Nápoje: Nealko minerální voda San Pellegrino
Nápoje: Káva espresso Fili Caffé












Žádné komentáře:

Okomentovat