BORGO AGNESE

Kontaktní údaje: Borgo Agnese, Kopečná 980/43, Brno, mailto: info@borgoagnese.cz, web: www.borgoagnese.cz

Hodnocení: Poloha Borgo Agnese v klidné části Starého Brna na Anenských terasách mimo rušné centrum a pověst, která tento restaurant provází nejen v řadách odborníků ale i laické veřejnosti, slibují návštěvnost náročné klientely a gastronomických gurmánů. Tomuto očekávání je přizpůsoben i interiér, vnitřně rozčleněný do výškově oddělených sekcí, z nichž ta poslední je jakousi pseudo-zimní zahradou s rádoby výhledem na město. Čalouněná křesla, mohutné založení stolů, obrovská vinotéka a dekorace vzbuzují pocit luxusu, aniž by nějak okázale na sebe upozorňovaly. Nedílnou součástí podniku je prosklená vitrína, v níž jsou zakonzervovány pozůstatky gotického presbytáře farního kostela Všech svatých. Tudy kráčela historie města Brna a je jen málo míst, kde jí člověk může být tak blízko jako právě v tomto restaurantu. Jsem tady v rámci festivalu Jídlo z blízka, který klade důraz na přípravu jídel z českých surovin a v Borgo Agnese je navíc kombinován s filozofií „Slow Food“. K tříchodovému degustačnímu menu objednávám i snoubené vína z vinařství Galafarm, které sídlí v Kobylí na Moravě. Začínám pozorností šéfkuchaře v podobě šunkového plátku s křenovým krémem. Jednohubka na polechtání jazýčku, ale je výborná. Do sklenice přistává první vzorek vína, kterým je bílé cuvée The Fresh z odrůd Müller Thurgau, Moravský muškát a Neuburg. Je noblesní, svěží a elegantní. Předkrm v podobě tenkých králičích plátků, zkombinovaných se sorbetem ze švestkového piva, hráškem, zelenými ořechy a melounem je lehounký a hladivý. Jednotlivé složky se doplňují, jako by byly stvořeny jedna pro druhou. Ještě to není nirvána, ale má to k ní nebezpečně blízko. Vínem k hlavnímu chodu je Modrý Portugal ročník 2012. Sametové víno, plné a bohaté ve vůni i chuti. Zlatým hřebem degustačního menu je pak hovězí hanger steak s mladou kukuřicí, liškami a santolinou. Bez diskuze se jedná o excelentní zážitek mimo hranice běžného rozlišování. Je to nádhera na talíři a dokonalá harmonie na jazyku. Chuťové buňky jsou ohromeny kaskádou vjemů, řetězení požitků jde ruku v ruce s nekomplikovaností a hravostí jednotlivých komponent. Takhle vypadá gurmánský ráj. Dezert má podobu tvarohu s třešněmi, květy a bylinkami. Opět je pokrm předkládán v nádherné úpravě a vyniká lahodnou jemnou a mazlivou chutí. Slámové víno Veltlínské zelené ročník 2010 k němu pasuje jako poklice na hrnec. Espresso je servírováno tou nejjednodušší formou, bez tácku i vody, což je na restauraci podobné úrovně trochu překvapivé, nicméně káva značky Mattioni je výborná. Digestiv na závěr v podobě stářeného venezuelského rumu Diplomático je povedenou tečkou za výtečným zážitkem, který po celou dobu kočíroval zkušený a profesionální tým. Obsluha je v Borgo Agnese totiž skutečně prvotřídní, diskrétní, pozorná, znalá, vždy v pravou chvíli na pravém místě. Jsou připraveni splnit jakékoli požadavky svých hostů se šarmem a noblesou. Borgo Agnese zařazuji mezi svých Top10 a těším se na příští návštěvu.

Datum návštěvy: 20.7.2015

Menu
Amuse bouche: Šunka, křenový krém
Předkrm: Králík, švestkové pivo, hrášek, zelené ořechy, meloun
Hl.chod: Hovězí hanger steak, mladá kukuřice, lišky a santolina
Zákusek: Třešně, bylinky, květy a tvaroh
Nápoje: Víno rozlévané The Fresh 2013 Galafarm
Nápoje: Víno rozlévané Modrý Portugal 2012 Galafarm
Nápoje: Víno rozlévané Veltlinské zelené 2010 Galafarm
Nápoje: Rum Diplomático Venezuela
Nápoje: Nealko minerální voda San Pellegrino jemně perlivá
Nápoje: Káva espresso Mattioni





Žádné komentáře:

Okomentovat