PROMINENT

Kontaktní údaje: Prominent, Křížkovského 20, Brno, mailto: sales@hibrno.cz, web: www.prominent-restaurant.cz

Hodnocení: Restaurant Prominent je součástí luxusního hotelového komplexu Holiday Inn v bezprostředním sousedství brněnského výstaviště s dobrou dostupností jak MHD, tak i velmi dobrými možnostmi parkování. Interiér sází na moderní pojetí a barvy. Obrovská francouzská okna, koberec, dekorativní světla a živé květy na stolech navozují příjemnou a uvolněnou atmosféru. Daní za design jsou trochu méně komfortní sedačky. Personál je pohotový, vstřícný a vysoce profesionální. Jsem tu v rámci festivalu Jídlo z blízka, který v Prominentu představuje čtyřchodové degustační menu se snoubenými víny z mikulovského Nového Vinařství a z vinařství Špalek. Začínám jemným mousse z kozího sýru, které je doplněno o želé z červené řepy. Je to podařený začátek. Sýr je krásně jemný a hladivý bez ostrých tónů, řepa ho výborně doplňuje. Ve sklenici mám bílé cuvée Cygnus ročník 2010, které je svěží, lahodné s lehkou kyselinkou. Následuje krémová polévka z čerstvých paprik se zakysanou smetanou. Je jedním slovem úžasná. Lehce pikantní netradiční chuť snoubená se sametovostí smetany dělá z této polévky nezapomenutelný zážitek. Nedokáži si představit, že by ho mohlo ještě něco překonat. Před hlavním chodem se mění víno, přichází červené Pinot Noir „Cépage“ ročník 2013. Toto víno má krásnou rubínovou barvu, je plné a bohaté ve vůni i chuti. Grilovaná hovězí svíčková, doplněná bramborovými noky se slaninou, žampióny a parmezánem je na talíři krásně aranžovaná a kombinace, kterou zde šéfkuchař vymyslel, funguje na 100%. Je to chuťově výrazné a výtečné. Hovězí plátky jsou nádherné, bramborové noky mají krásně tuhou konzistenci, žampióny, slanina, parmezán se navzájem doplňují, jakoby odjakživa patřily k sobě. Tohle provedení dává slovu gastronomie zcela nový rozměr. Dezert v podobě tvarohových knedlíčků s čerstvými jahodami a višňovým sorbetem už pak jen potvrzuje, že kuchyně v Prominentu je skutečně na vysoké úrovni. Hutnost knedlíčků vyvažují čerstvé jahody, višňový sorbet pak do celku vnáší chladnější a osvěžující tóny. K tomu dezertní červené víno Šaler, které je elegantní a voňavé, a nelze jinak než se nechat vtáhnout a uhranout. Na závěr ještě objednávám kávu a digestiv. Opět mě překvapuje jednoduché servírování kávy, žádný tácek ani voda. V restaurantu této úrovně bych očekával o něco vyšší standard. Káva má navíc zvláštní chuťový podtón, se kterým se jen těžko srovnávám. To stářený rum Zacapa Centenario Solera 23 years old je už dokonalost sama. Výtku si ovšem zaslouží závěrečné účtování. Nechápu totiž proč je na festivalovém blanketu uvedena cena za snoubené víno ne jako celek, ale za jedinou položku. Výsledná cena je pak ve skutečnosti 3x vyšší než je uvedeno, na kteroužto skutečnost není zákazník upozorněn. Zdá se mi to trochu inkoherentní a nesmyslné. To je ale asi také jediná kaňka na jinak povedeném zážitku.

Datum návštěvy: 24.7.2015

Menu
Předkrm: Jemný mousse z kozího sýru s želé z červené řepy
Polévka: Krémová polévka z čerstvých paprik se zakysanou smetanou
Hl.chod: Grilovaná hovězí svíčková, bramborové noky se slaninou, žampióny a parmezánem
Zákusek: Tvarohové knedlíčky s čerstvými jahodami a višňovým sorbetem
Nápoje: Víno Cuvée "Cygnus" 2010 Nové Vinařství
Nápoje: Víno Pinot Noir „Cépage“ 2013 Nové Vinařství
Nápoje: Dezertní víno Šaler, Vinařství Špalek
Nápoje: Rum Zacapa Centenario Solera 23 years old
Nápoje: Minerální voda Bonaqua jemně perlivá
Nápoje: Káva espresso






Žádné komentáře:

Okomentovat