U MALÍŘŮ

Kontaktní údaje: U Malířů, Maltézské nám.11, Praha 1, mailto: restaurant@umaliru.cz, web: www.umaliru.cz

Hodnocení: Pražská Malá Strana ve svých zákoutích skrývá nejednu perlu. Asi bez nadsázky lze tímto termínem označit i restauraci U Malířů. Ovšem ani většina místních obyvatel Prahy ve skutečnosti neví, kde ji hledat. Adresa Maltézské náměstí rozhodně nepatří mezi ty nejpopulárnější. Ale minout tuto restauraci by rozhodně byla velká škoda. Nádherný interiér dýchá romantikou a intimitou. Malované zaklenuté stropy, fresky na stěnách, tlumené osvětlení, živé květy a svíce na obrovských stolech dodávají vnitřním prostorám punc jedinečnosti. Zde se snoubí elegance a noblesa s nadčasovostí. Personál je diskrétní, milý, usměvavý a profesionální. Na úvod objednávám francouzské bílé víno Chablis z vinařství Jean Dauvissat Pére & Fils, ročník 2012. Je jiskřivé, svěží, hladké a zapamatovatelné ve vůni i chuti. Jako předkrm volím parfait z pstruha duhového na carpacciu z okurky ochucené koprovým Créme Fraiche. Krásná úprava se snoubí s vyváženým a dokonalým chuťovým zážitkem. Pstruhový parfait je krásně jemný a okurkové carpaccio s koprovým dochucením mu dodává další rozměr. Tohle je vysoká škola gastronomie. Pro hlavní chod jsem si vybral grilovaný telecí hřbet s marinovaným artyčokem a bramborem gratinovaným s medvědím česnekem. Na talíři to vypadá nádherně. Maso v provedení medium-rare je na řezu krásně růžové a šťavnaté, gratinované brambory ho krásně doplňují a omáčka tvrdí muziku. Pokrmu se nedá vytknout vůbec nic, je to dokonalost sama. Závěr je ve znamení jablečného koláče Tarte Tatin se sorbetem z pečených jablek a kávovým Créme Anglaise, lahodného cappuccina a armagnacu Lallane V.S.O.P. Koláč je servírován na nádherně intarzovaném talíři, je sametově vláčný a nebezpečně návykový. Káva je výborná a armagnac snad ještě lepší. Tady se už dotýkám říše snů, což samozřejmě reflektuje i účet výslednou částkou za tento pohádkový večer. Restaurace U Malířů není pro každého. Tady je to o zážitcích, o dokonalém pocitu z dobrého jídla a nádherného prostředí, plného romantiky a o prožití nevšedního večera.

Datum návštěvy: 3.9.2015

Menu
Amuse bouche: Zvěřinová paštika s čokoládovou chilli omáčkou a pomerančovým chatní
Předkrm: Parfait z pstruha duhového na carpacciu z okurky ochucené koprovým Créme Fraiche
Hl.chod: Grilovaný telecí hřbet s marinovaným artyčokem a bramborem gratinovaným s medvědím česnekem
Zákusek: Jablečný koláč Tarte Tatin se sorbetem z pečených jablek a kávovým Créme Anglaise
Nápoje: Víno Chablis Jean Dauvissat Pére & Fils 2012
Nápoje: Armagnac Lallane V.S.O.P.
Nápoje: Nealko minerální voda Mattoni jemně perlivá
Nápoje: Káva cappuccino





Žádné komentáře:

Okomentovat