Hodnocení: Restaurace U Golema je součástí stejnojmenného penzionu, nacházejícího se hned vedle autobusového nádraží v Blansku. Poměrně členitému interiéru, sestávajícímu z několika propojených místností, vládne dřevo. Stěny, stropy, podlahy, oddělovací přepážky, dekorativní stříšky, které evokují selské světničky, stoly, židle, to vše je ve dřevě. Vitrážová okna mnoho světla nepropouštějí, takže i ve slunném dni se zde musí svítit naplno. Na stěnách jsou kresby městských scenérií, na poličkách nejrůznější džbánky, vázy a poháry. V neděli po poledni je restaurace slušně zaplněna, čemuž odpovídá i čekací doba na jídlo, pohybující se na hranici jedné hodiny. Obsluha na první pohled působí lehce unaveným a otráveným dojmem, přesto si své úkoly plní bez zádrhelů, požadavky vyřizuje se vstřícností a v závěru mé návštěvy se objevuje i úsměv. Z rozsáhlého jídelního lístku, čítajícího stovky položek, vybírám na rozjezd krevetový koktejl s toustem. Servírován je v poháru s ultra vysokou stopkou, což se ukazuje jako největší problém tohoto pokrmu. Je totiž nebezpečně vratký, takže ho po celou dobu raději přidržuji. V těch několika chvílích, kdy potřebuji obě ruce, poroučím jeho stabilitu všem svatým. Díky tomu si jemnost krevet a hladivost dresinku užívám jen z poloviny. Jako další v pořadí mi na stůl přistávají špízky pana Wericha a americké brambory. Při pohledu na talíř nějak nechápu zdrobnělinu v názvu. Spíš než špízky mám před sebou hrubozrnné ŠPÍZY. Na dvou dřevěných špejlích jsou navléknuty obrovské kostky vepřového a hovězího masa, osminky cibule a čtvrtky paprik. Nejdecentněji se v tomto mixu vyjímají kousky špeku. K tomu navíc zeleninová obloha a jako bonus americká omáčka. Porce je to jako hrom. Chuťově je celek stejně drsný, jak vypadá. Dřevorubecká přímočarost a frontální útok na první signální. Na nějaké nuance a podtóny se tady nehraje, jde se rovnou na věc. Cílem je uspokojit nejprimitivnější z lidských smyslů. Je na každém, zda mu tento přístup vyhovuje. Na závěr dávám čokoládový dortík se šlehačkou a s hoblinkami kokosu a espresso Segafredo. Černoušek je lahodný, jen té šlehačky je nějak přehnaně moc. Káva je průměrná, ničím nepřekvapí. Celkově se mi restaurace U Golema jeví jako běžný standard, který se bezesporu bude zamlouvat velkým jedlíkům.
Datum návštěvy: 8.11.2015

Menu
Předkrm: Krevetový koktejl s toustem
Hl.chod: Špízky „pana Wericha“
Zákusek: Čokoládový dortík zdobený šlehačkou a plátky kokosu
Nápoje: Nealkoholické pivo Birell polotmavé
Nápoje: Káva espresso Sagefredo
Žádné komentáře:
Okomentovat