Hodnocení: Restaurant Palazzo se nachází v historickém centru města Brna jako součást čtyřhvězdičkového hotelu Barceló Palace, přičemž vstup je možný jak z útrob hotelu, tak přímo z ulice. Otevřeno je pouze ve večerních hodinách, v poledne restaurace funguje jen při rezervaci více jak pěti osob. Interiér sází na decentní barevnost a nevtíravé čisté proporce s barokními ozvěnami. Bez velké okázalosti vzbuzuje pocit příjemného luxusu. Při mém příchodu je v restauraci pusto a prázdno, dokonce tu není ani nikdo z personálu. Ten se objevuje až notnou chvíli po usazení, nicméně od té chvíle je jejich servis více než dokonalý. Usměvavým mladým slečnám není možné vytknout jediný prohřešek nebo zaváhání. Jsou sympatické, milé, diskrétní a jejich přístup je vysoce profesionální. Rozhoduji se pro degustační menu. Ještě předtím ale objednávám víno. Volím Rulandské šedé z vinařství pana Balouna, ročník 2012. Víno je plné mohutné s jemnou kyselinkou a příjemným zbytkovým cukrem. Je v něm cítit luční med a citrusové plody. Jako první na stole přistává amuse bouche v podobě grilované zeleniny s čtverečkem zrajícího sýra. Jednohubka na polechtání chuťových buněk, která nemá jiný účel než připravit hosta na věci příští. Těmi jsou lososové variace. Na prkénku jsou tu servírovány klasické plátky, pak je tu teple uzený losos a tartar s křenovým créme fraîche a kaviárem. K tomu lehce opečené a křupavé trojúhelníčky bílého chleba a trocha zeleninky. Úžasné. Delikátní, jemné, hladivé a současně výrazné a zapamatovatelné. Následuje slepičí vývar s játrovým knedlíčkem, nudlemi a zeleninovými perlami. Ačkoli nejsem kdovíjaký příznivce tohoto druhu polévek, v tomto případě smekám klobouk a klaním se mistru kuchaři, jaký to zázrak dokázal vykouzlit. A už je tu další chod: mořský ďas s wasabi a ořechy na květákovém lůžku. Decentní, nekomplikované a harmonické. U této položky přechází pocit spokojenosti do absolutního nadšení. Nechávám se unášet gejzírem jemných chutí, které tu a tam vystrkují růžky, aniž by narušovali celkový koncept. Podobné, i když už o něco hrubší a drsnější, je to i s pečenou vepřovou panenkou s celerovým pyré, šťouchaným bramborem a španělským bokem. I servírování, pokaždé jiné a osobité, přispívá k dokonalému zážitku. Přichází sladká tečka. Napřed mazlivý borůvkový sorbet s dotekem lesního ovoce a poté čokoládový fondant s vanilkovou zmrzlinou. Oboje v duchu předchozích chodů dokonalé a jedinečné. Stejně výborná je i káva v provedení espresso a 15-letý rum Metusalem Grand Reserva. Z restaurantu Palazzo odcházím s pocitem příjemně stráveného večera a s nezapomenutelným zážitkem z představeného jídelního menu. Rozhodně si tento podnik zařazuji mezi své oblíbené.
Datum návštěvy: 11.12.2015

Menu
Amuse bouche: Grilovaná zelenina se zrajícím sýrem
Předkrm: Lososová variace (losos s červenou řepou, teple uzený a tartar s křenovým créme fraîche a kaviárem)
Polévka: Slepičí vývar s játrovým knedlíčkem, nudlemi a zeleninovými perlami
Hl.chod: Mořský ďas s wasabi a ořechy na květákovém lůžku
Hl.chod: Pečená vepřová panenka s celerovým pyré, šťouchaným bramborem a španělským bokem
Zákusek: Borůvkový sorbet
Zákusek: Čokoládový fondant s vanilkovou zmrzlinou
Nápoje: Víno Baloun Rulandské šedé 2012
Nápoje: Rum Metusalem Grand Reserva 15years old
Nápoje: Nealko minerální voda Mattoni jemně perlivá
Nápoje: Káva espresso s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat