Hodnocení: Restaurace Portum je součástí čtyřhvězdičkového hotelového komplexu Maximus Resort, nacházejícího se v lokalitě Brněnské přehrady kousek od Sokolského koupaliště. Hotel disponuje obrovským parkovištěm, ale protože jsou zde i tenisové kurty, kongresové centrum, bowling a nabízejí se i služby wellness a spa, nebývá jednoduché najít místo k zaparkování. Dostat se sem jinak než autem je možné hotelovým shuttle busem, který jezdí od přístaviště dvakrát za hodinu nebo samozřejmě i pěšky, což ovšem není zrovna nejkratší procházka. Interiér restaurantu v hnědo-bílém ladění působí komfortním dojmem, vysokou úroveň stolování předznamenává i plné založení stolů. K útulnosti přispívají svým dílem velká francouzská okna, lamelová podlaha, decentní osvětlení a tlumená hudba. Dojem trochu sráží fakt, že restaurace zřejmě funguje i jako snídaňový bufet pro hotelové hosty, a tak jsou zde některé prvky, které do celkového designu nezapadají. Před vlastní restaurací jsou pak ještě vystrčeny stoly ve funkci „denního baru“, dobře sloužící hostům, kteří zajdou jen na jedno pivo, kávu nebo rychlý lunchbreak. Obsluha je vysoce profesionální, pozorná, diskrétní a vždy v pravou chvíli na správném místě. Na pití volím bílý Sauvignon, pozdní sběr z roku 2014 z čejkovického vinařství Jakuba Šamšuly. Víno je svěží s plnou chutí po angreštu a limetce s jemným dotekem rybízové marmelády. Předkrm má podobu domácí šunky z králíka na čatní ze sušených meruněk s jogurtovým dipem a čerstvým křenem. Krásně se tady prolíná výrazná ostrost křenu se sladkostí meruňkového čatní. Nebýt tohoto kontrastu, šunka sama o sobě by asi díru do oblohy neudělala. Takhle to ale funguje výborně. Pokračuji polévkou, zajímavě pojmenovanou jako cappuccino z pravých hřibů, doplněné mléčnou pěnou a žemlovou kroketou s bylinkami. Polévka má pěkně vybalancované jednotlivé složky, takže vytvářejí dokonalý harmonický celek. Opět spokojenost. Jako hlavní chod volím filet z mořského vlka pečený na grilu s mačkanými bramborami a restovaným pórkem se smetanou. Toto je trefa do černého. Už úprava na talíři vypadá fantasticky a chuťově je to malý zázrak. Jemnost ryby, hebkost bramborového hašé i výraznost omáčky vytvářejí dokonalý a nezapomenutelný zážitek. Nevzpomínám si, že bych kdy jedl lepší rybu, než právě tady v Maximus Resortu a jeho restauraci Portum. Možná proto už mě závěrečný dezert, kterým je zkaramelizovaná bábovka z třeného těsta s glazovanými hruškami a krémem z mascarpone nevezme za srdce tolik, jako předchozí chody. Večer končím s šálkem výborného cappuccina značky Hausbrandt a skleničkou karibského rumu Pyrat XO, který má krásnou vůni a velmi zajímavou sladší chuť, do které se vplétají tóny vyzrálých citrusů. Na webových stránkách hotelu se píše, že v restaurantu Portum nabízejí zážitkovou gastronomii a já toto tvrzení mohu jedině potvrdit.
Datum návštěvy: 18.2.2016

Menu
Předkrm: Domácí šunka z králíka na čatní ze sušených meruněk s jogurtovým dipem a čerstvým křenem
Polévka: Cappuccino z pravých hřibů s mléčnou pěnou a žemlovou kroketou s bylinkami
Hl.chod: Filet z mořského vlka pečený na grilu s mačkanými bramborami a restovaným pórkem se smetanou
Zákusek: Zkaramelizovaná bábovka z třeného těsta s glazovanými hruškami a krémem z mascarpone
Nápoje: Víno Jakub Šamšula Sauvignon, pozdní sběr 2014
Nápoje: Rum Pyrat X.O.
Nápoje: Nealko minerální voda Bonaqua jemně perlivá
Nápoje: Káva cappuccino Hausbrandt
Žádné komentáře:
Okomentovat