Hodnocení: Rodinný restaurant Simplé se nachází v centru Brna na jedné z jeho rušných dopravních tepen. Je malinký prostorem, ale moderní pojetím, útulný a s příjemnou atmosférou. Interiér ve výrazných barvách žluté a modré je vysoce funkcionalistický a jednoduchý. Snoubí se zde prostá elegance s kontrasty skrytého luxusu. Obsluha je neuvěřitelná, od první chvíle až do té poslední zajišťují dokonalý servis s noblesou profesionálů a s nekončící řadou úsměvů. Jejich přístup je diskrétní a současně cíleně osobní. Mají perfektní přehled o nabídce a dokáží ke každé položce jídelního i nápojového lístku poskytnout spoustu dodatečných informací. Objednávám si 5-chodové degustační menu a k němu láhev Rieslingu Trocken z německého vinařství Künstler, ročník 2014. Víno je jiskřivé a svěží s krásnou zlatavou barvou a minerální vůní. Ještě před servírování vlastního degustačního menu dostávám na stůl domácí pečivo se třemi druhy pomazánek a amuse bouche v podobě kohouta v kroketě s medvědím česnekem a kořenovou zeleninou. Delikátní, chutné a slibující nevšední zážitky. Ty přicházejí hned s následující chodem, kterým je uzený pstruh doplněný řepou, křenem a šneky. Je to jednohubka tisíce chutí a tónů. Jako předkrm funguje znamenitě. Zelňačka s kysaným zelím, bramborami, paprikou a klobásou posouvá laťku ještě o kousek výše. Je úžasná, jemná a současně výrazná. Chuťové buňky si ji pamatují ještě dlouho poté, co v ústech zmizelo poslední sousto. Překrýt tento vjem se nepodaří ani následující mufloní svíčkové s kroupami, vínem a lanýži. Přestože se jedná opět o zážitek plný harmonie a neotřelých tónů, přebít úžasnost zelňačky se jí nepodaří. Pak mi však na stole přistává vepřový vrabec s jelítkem, špenátem a zelím. Už nádherná úprava signalizuje něco výjimečného. A brzy už je jasné, že je to skutečně tak: tohle je zázrak na talíři. Všechno se tady krásně doplňuje, každá jednotlivá položka funguje sama o sobě a současně pracuje ve prospěch celku, jedna chuť obtáčí druhou a v závěru exploduje gejzírem neskutečna. Člověk ztrácí pojem o čase i prostoru a užívá se jediný vjem v plné jeho síle a dokonalosti. Tohle je gastronomická nirvána. Závěrečná huspenina z černého čaje, citronu a cukru pohladí a uklidní, podobně jako výborné cappuccino a pozornost podniku mix čokolády s kousky ovoce. Dotek neskutečna přichází ještě jednou s guatemalským rumem Botran Solera 1893. Jemně karamelová vůně s příměsí rozinek, meruněk a vanilky úplně zakrývá alkoholické aroma. Chuť má několik vrstev, které je radost objevovat. Na začátku je rum sladký a plný, pak se rozšiřuje a košatí, aby skončil v pikantním polosladkém duchu. Restaurantu Simplé přisuzuji absolutorium ve všech ohledech. Odnáším si odsud vpravdě bohatýrský zážitek a myslím si, že na něj hned tak nezapomenu.
Datum návštěvy: 17.3.2016

Menu
Amuse bouche: Kohout, kroketka, medvědí česnek, kořenová zelenina
Předkrm: Pstruh uzený, tartar, řepa, křen, šnek
Polévka: Zelňačka, kysané zelí, brambory, paprika, klobása
Hl.chod: Muflon, svíčková, kroupy, víno, lanýže
Hl.chod: Vepřový vrabec, lopatkový plátek, jelítko, špenát, zelí
Zákusek: Černý čaj, citron, cukr, Božkov
Zákusek: Mix čokolády s ovocem
Nápoje: Víno Riesling Herrnberg Trocken Künstler 2014
Nápoje: Rum Botran Solera 1893 Guatemala
Nápoje: Káva cappuccino
Nápoje: Kohoutková voda
Aktualizace: Restaurace mimo provoz, podnik ukončil činnost!!!
Žádné komentáře:
Okomentovat