GYROPOLIS

Kontaktní údaje: Gyropolis, Přemyslovo nám.22, Brno-Slatina, mailto: gyropolis@gyropolis.cz, web: www.gyropolis.cz

Hodnocení: Restaurace Gyropolis specializující se na řeckou kuchyni se nachází v samém středu brněnské městské části Slatina. Od zastávky MHD je to sem jen pár kroků a auto se dá zaparkovat přímo před vchodem do podniku, tedy pokud je zde místo. Interiér je laděn do barev známého řeckého ostrova Santorini, který je zde vzpomenut i několika obrázky. Život na břehu moře dýchá od baru, opleteného rybářskými sítěmi. Alabastrové sochy a skulptury zase odkazují na antické památky. Daň moderní zábavě vzdává velkoformátová LCD televize, v době mé návštěvy naštěstí vypnutá. Restaurant funguje částečně i jako bistro, nabízející řecké speciality přímo do ruky a nedá se říct, že by tato služba nebyla využívána, zvláště dětskými návštěvníky. Obsluha je milá, šarmantní a rozesmátá. Působí neskutečně uvolněným dojmem a je přístupná jakýmkoli požadavkům. Svou odyseu zahajuji řeckým bílým rozlévaným vínem Imiglykos, servírovaným v stylizované nalévací ocelové butylce. Není to žádný zázrak, ale katastrofa také ne. Prostě mu jen chybí nějaký ten akcent, který by upoutal a zaujal. Jako předkrm si vybírám Feta Psiti, což je na grilu zapečená feta s paprikou, rajčetem a oregánem. Normálně ji podávají v pitě, ale protože já ji chci samostatně, dostávám ji na talíři zabalenou v alobalu. Těžko proto mluvit o nějaké stylizaci či hodnotit úpravu na talíři. Je to jednoduchost sama. Chuťově je krásně sametová a velice dobře kořeněná. Pod povrchem jazýček lechtají netradiční tóny a ozvuky opravdu starých vzpomínek. Něco podobného se dá říci i o následujícím chodu, kterým je Tigania aneb pikantní vepřové maso na nudličky s paprikou, hranolky, pitou a chybět samozřejmě nesmějí tzatziki. Opět to není o vzhledu, ale o zajímavých chutích. Pikantnost je držena na uzdě, takže se člověk nezpotí, ale užije si příjemný pocit lehounké ostrosti, kompenzovaný kyselostí tzatziků. Hranolky i pita zbytek výborně doplňují. Jako sladkou tečku si objednávám baklavu, klasický řecký dezert z listového těsta plněného ořechy a přelitého medovým sirupem. Jeho zásadním nedostatkem je fakt, že je ještě napůl zmrzlý. Přiložená dezertní vidlička nemá vůbec šanci si s ním poradit a k porcování musím vzít steakový nůž. Tohle je hodně velké zklamání. Řecká káva je silná a hořká až to svírá pusu, servírovaná v tom nejjednodušším podání. Na úplný závěr si dávám v duchu řeckých tradic pětihvězdičkovou Metaxu. Dýchá sluncem, rozpálenými kameny a sežehlou trávou. Gyropolis není tak úplně obyčejný restaurant, a to je více než osvěžující. Na druhou stranu k velké gastronomii jim ještě zbývá pořádný kus cesty.

Datum návštěvy: 31.3.2016

Menu
Předkrm: Feta Psiti (na grilu zapečená feta s paprikou, rajčetem a oregánem)
Hl.chod: Tigania (pikantní vepřové maso na nudličky s paprikou, hranolky, pita, tzatziki)
Zákusek: Baklava (listové těsto plněné ořechy, zalité medovým sirupem)
Nápoje: Víno rozlévané Imiglykos
Nápoje: Nealko minerální voda Bonaqua jemně perlivá
Nápoje: Metaxa *****
Nápoje: Řecká káva

Aktualizace: Restaurace změnila provozovatele i název. Nyní na stejné adrese podnik Goa





Žádné komentáře:

Okomentovat