Hodnocení: Kraví hora v Brně je sídlem restaurantu, který si vetkl do loga její pozměněný název a od samého začátku svého fungování se zaměřuje na maso, pro nějž má i vlastní zrárnu. Samostatně stojící budova s vlastním parkovištěm, dětským hřištěm a obrovskou letní zahradou je zasazena do lesoparku v bezprostřední blízkosti sportovního a rekreačního areálu. Návštěvníky vítá strakatá sádrová kráva v nadživotní velikosti a také párek živých ara papoušků. Uvnitř je podnik rozčleněn do několika sekcí a salónků, přičemž každý má lehce odlišnou atmosféru i celkový koncept. Všem je společný motiv telecí hlavy a poměrně robustní nábytek. Živou přírodu reprezentují obrovská akvária s mořskými rybkami u vstupu a živé květy tu i onde. Obsluha má zřejmě rozděleny jednotlivé role v hierarchii, kterou neumím na první pohled rozpoznat a díky tomu při příchodu čekám poměrně dlouhou dobu, než si mě vůbec někdo všimne. Poté jsem už ale bez problémů usazen na rezervované místo a obsluhován s příkladnou péčí. Drobný zádrhel se vyskytne ještě při placení, ale není to nic zásadního. Na úvod si objednávám víno Los Cardos Syrah ročník 2014 z argentinského vinařství Doña Paula. Obsluha mí víno profesionálně dekantuje, takže já už si mohu jen vychutnávat aroma černého a červeného ovoce s tóny koření. Čtyřchodové chřestové menu startuje marinovaný losos na salátu z chřestu, rukoly a rebarbory. Přidáno je šafránové glazé a bagetový chips. Pěkná úprava, zajímavá harmonická chuť, je to nekomplikované a přesně to splňuje svůj účel. Následuje chřestový krém s foie gras a máslovými krutony. Je jemný a mazlivý. Nemám k němu žádné výhrady, jsem spokojen. Hlavním hřebem programu je telecí Rib Eye steak se smrži na ragú z bílého chřestu s novými bramborami a omáčkou mousseline. Střízlivá úprava koresponduje se stejně střízlivou chutí. Brambory i omáčka jsou výborné, chřest dokonalý, jen u masa bych snesl větší stupeň propečení. Steak je sice šťavnatý a měkoučký, ale taky tak trochu bez výrazu. Závěrečnou tečku obstarává tartaletka se sladkým chřestem a kokosovou ricottou. Je výborná. Úžasná je především tenoučká čokoládová ploutev, zdobící vrchol dortíku. Nádhera. Espresso lungo značky illy v pěkném „expo“ hrníčku je také skvělé. S restaurantem Monté Bú se loučím excelentním rumem lékárníka A.H.Riise s označením Non Plus Ultra. Jeho chuť je silná a velmi bohatá s nádechem pomeranče, přírodního cukru a tabáku, která je zakončena kořeněným, ale přesto smetanovým a sladkým závěrem. Non Plus Ultra je i jeho cena. Monte Bú je stylový restaurant s výborným jídlem, kvalitním zázemím a dobrými službami. K úplně dokonalému zážitku mi něco málo chybělo, ale rozhodně jsem neodcházel zklamaný.
Datum návštěvy: 19.5.2016

Menu
Předkrm: Marinovaný losos na salátu z chřestu, rukoly a rebarbory, šafránové glazé, bagetový chips
Polévka: Chřestový krém s foie gras a máslovými krutony
Hl.chod: Telecí Rib Eye steak se smrži na ragú z bílého chřestu, nové brambory, omáčka mousseline
Zákusek: Tartaletka se sladkým chřestem a kokosovou ricottou
Nápoje: Víno Doña Paula Los Cardos Syrah 2014
Nápoje: Minerální voda Bonaqua jemná
Nápoje: Rum A.H.Riise Non Plus Ultra
Nápoje: Káva espresso lungo illy
Žádné komentáře:
Okomentovat