Hodnocení: Restaurace Sokec ve Šlapanicích zabírá suterén sokolovny, jejíž historie se začala psát roku 1921. V roce 2009 byla provedena modernizace prostor a interiérového vybavení. Kromě kuřácké a nekuřácké sekce je k dispozici posezení na zahrádce před budovou a v zastřešeném altánku bývalé kuželny. Vybavení a výzdoba restaurantu jsou prosté a jednoduché. Na stěnách visí pár obrázků a zarámovaných dobových fotografií, je tu TV, malý bar, nějaké ty květinové dekorace, trojúhelníkové reproduktory, z nichž hraje rádio Krokodýl. Okenní tabulky jsou tvořeny luxory, takže se tu i v krásném slunečném dni musí svítit. Obsluha je pohodová, uvolněná a pohotová. Začínám krémovou česnečkou se sýrem a krutony. Je úžasná, i když se mi zdá, že smetany je v ní tolik, že více by už snad ani nesnesla a tóny česneku jsou jen jakýmisi vzdálenými ozvěnami. Nicméně chutná, sýrového zasněžení je tak akorát a krutony jsou velmi dobré. Jako hlavní chod si z jídelního lístku vybírám grilovanou kotletu s barbecue omáčkou a cibulovými kroužky, doplněnou kořeněnými americkými bramborami. Navíc dostávám i zeleninovou oblohu. Úprava na talíři snad ani nemůže být klasičtější, ale vypadá to dobře a bohatě. Maso je pěkně udělané, brambory tak akorát opečené a cibulové kroužky jsou zajímavým zpestřením. Co je ovšem trefou mimo terč je barbecue omáčka. Pochybuji totiž, že si toto označení zaslouží, protože je nastavená obyčejným sladkým kečupem. Ten sráží celkový dojem z jídla minimálně o třídu dolů. Nabídka dezertů se omezuje jen na palačinky a zmrzlinové poháry. Volím horké borůvky s vanilkovou zmrzlinou a se šlehačkou. K tomu si objednávám vídeňskou kávu. U obojího oceňuji vynikající konzistenci šlehačky, která je hutná a krásně drží tvar. U poháru jásám nad zmrzlinou, protože je opravdu dobrá a kombinace s borůvkami, byť ne úplně horkými, funguje na jedničku. Káva tradiční značky Segafredo je lahodná a spolu s už zmíněnou výbornou šlehačkou je to parádní douška na závěr. Sokec ve Šlapanicích je normální restaurace pro normální lidi, žádná hogo-fogo noblesa, ale ani zakouřená putyka. Dá se tu dobře pojíst, popít a užít si chvilku neuspěchaného klidu.
Datum návštěvy: 28.5.2016

Menu
Předkrm: Krémová česnečka se sýrem a krutony
Hl.chod: Grilovaná kotleta s barbecue omáčkou a cibulovými kroužky, kořeněné americké brambory
Zákusek: Horké borůvky s vanilkovou zmrzlinou, šlehačka
Nápoje: Točená kofola
Nápoje: Vídeňská káva Segafredo
Žádné komentáře:
Okomentovat