U CHALUPY

Kontaktní údaje: Pizzerie U Chalupy, Veselská 9/15, Žďár nad Sázavou, mailto: info@uchalupy.cz, web: www.uchalupy.cz

Hodnocení: Restaurace a pizzerie U Chalupy se nachází jen pár kroků od hlavního náměstí na klidné ulici ve Žďáře nad Sázavou. Podnik je v patře, kam se vchází po dřevěných schodech. Dřevo je uvnitř ostatně všude, kam se člověk podívá. Stoly, židle, lavice, podpěry, sloupky, stupně, stříšky… Interiéru vévodí replika části mlýnského kola, která je využívána jako policový systém. Všude jsou ledabyle rozházeny noviny, časopisy a magazíny, což vytváří příjemnou domácí atmosféru. K té přispívá mírou vrchovatou i živý klavírní doprovod. Výzdoba se omezuje na několik velkoformátových stylotvorných plakátů a doslova přenádherné akvárium. Obsluha je výhradně dámská, milá, vstřícná, usměvavá a uvolněná. Jejich nekomplikovaný bezprostřední přístup k zákazníkům souzní s vysloveně pohodovou atmosférou, kterou zde nasávám od prvních okamžiků. K pití vybírám bílé italské víno Storie di Vite Chardonnay ročník 2014 z dílny La-Vis a perlivou minerální vodu Mattoni. Předkrm zajišťuje hovězí carpaccio s rukolou a hoblinkami sýru Gran Padano. K tomu je opečený domácí chléb a přiznávám, že ten se mi jeví jako nejslabší položka předloženého pokrmu. Je totiž opečený až moc a je hořký. Zbytek je ovšem dokonalý. Vše je na svém místě a krásně dochucené. Jako druhé jídlo v pořadí volím pizzu Con Pancetta e Fungi Porcini, jejíž ingredience tvoří smetana, mozzarella, italská slanina Pancetta, hříbky a plísňová Gorgonzola. Korpus je pěkně do zlatova a není zespodu spálený. Kombinace ingrediencí na první pohled působí ohromujícím dojmem, ale výsledek už tak jednoznačný není. Zřejmě díky malému podílu pancetty, vše přebijí sýry. Hříbky a smetana jsou v pozadí jen tušené, celek proto působí až příliš homogenně. Pizza určitě není špatná, ale není ani ničím výjimečná, přestože se jedná o jednu z nejdražších v nabídce. Trochu pozměnit složení ingrediencí a možná by byla exkluzivní. Jako dezert si na doporučení dávám šlehaný krém z mascarpone s čerstvým ovocem. A že se opravdu povedl, culím se při jeho konzumaci jako malé dítě. Je až mazlivě jemný a ovoce snad bylo trháno teprve před chvilkou. Tohle je doslova zážitek. Espresso z brněnské pražírny Pavin Caffé je výborné a protože zde nemají žádný rum, jako digestiv na závěr si objednávám panáka whisky Jack Daniel´s. Jak mám tuto americkou whisky rád, tentokrát ji nepřicházím na chuť. Možná je to tou příjemně rozvolněnou atmosférou, kolébající se na romantických tónech klavíru, nebo něčím jiným, nevím… Každopádně i tak jsem si návštěvu U Chalupy užil na maximum a sobotní večery, kdy je k poslechu živá hudba, mohu jen doporučit.

Datum návštěvy: 11.6.2016

Menu
Předkrm: Hovězí carpaccio s rukolou a sýrem Gran Padano
Hl.chod: Pizza Con Pancetta e Fungi Porcini (smetana, mozzarella, Pancetta, hříbky, Gorgonzola)
Zákusek: Šlehané mascarpone s čerstvým ovocem
Nápoje: Víno Storie di Vite Chardonnay 2014
Nápoje: Minerální voda Mattoni perlivá
Nápoje: Whisky Jack Daniel´s
Nápoje: Káva espresso Pavin Caffé





Žádné komentáře:

Okomentovat