Hodnocení: Poloha Radničního sklípku v samém centru města Kroměříže ho předurčuje k vysoké návštěvnosti a pravdou je, že letní zahrádka je v podstatě permanentně obsazena. Uvnitř se pár volných stolů přece jen najde, což mě koneckonců také zachraňuje, neboť o mé rezervaci přes Restu.cz tady nemají žádný záznam. Interiér členité suterénní místnosti dává zadostiučinění názvu podniku. Křížové klenby, vitrážová oblouková okna, dlaždicová podlaha a jedna ze sekcí, kde bílou štuku nahrazují snad původní neomítnuté kameny, to vše předjímá náladu označenou slovíčkem „sklípek“ v názvu podniku. Obsluha je malinko rozevlátá a v prvopočátku hodně nejistá. Chci si objednat degustační čtyřchodové menu a musejí se jít zeptat, zda je to možné, k tomu chci povýšit snoubená vína z místních Arcibiskupských zámeckých sklepů o půl deci a opět je nutno odskočit pro vyjádření. Jakmile je ale moje objednávka v kuchyni, probíhá už vše bez větších zádrhelů. Menu otevírá pečená paštika z kachních jater podávaná na rukolovém salátku s hruškovým chatní a chlebem. Pěkná nekomplikovaná úprava koresponduje s vyváženým chuťovým vjemem. Paštika je krásně jemná, rukola přidává hořký tón a hruškové chatní v opozici zase tón sladký. Funguje to znamenitě. K tomu mám polosuché bílé víno odrůdy Muškát moravský 2015, které svým opojným aroma a intenzivním buketem předkrm skvěle doplňuje. Následuje mezihra v podobě jednohubkové kořeněné brambory a už je tady druhý chod: vykostěný filet z čerstvého kapra na hráškovém pyré s Ratatouille zeleninou a k tomu Veltlínské červené opět z ročníku 2015. I v tomto případě musím pochválit úpravu na talíři. Je vidět snaha dát hostovi kromě gastronomického zážitku i ten vizuální, přičemž zvolená decentní forma působí přirozeně, vkusně a spontánně. Skvělé detaily, jako například jedlé květy, jsou pak třešničkou na dortu. Ale ani ostatní položky se nedají zahanbit. Ratatouille zelenina je úžasná, pyré vynikající a kapr skvostný. Zlatým hřebem jsou ovšem jednoznačně hovězí líčka na tmavém pivě s konfitovanou sezónní zeleninou a bramborovou kaší. Výrazné, harmonické, nezapomenutelné. Tomuhle chodu není co vytknout, tady se dotýkám fajnšmekrovského nebe a je to zážitek nad zážitky. Jedním slovem: dokonalost. Po předchozích bílých vínech mám nyní na stole zástupce červených vín v podobě pozdního sběru Frankovky z roku 2014. Je ovocná, plná s krásným jemným závěrem. Zakončení pak patří smažené zmrzlině v krustě z ořechů a perníku, doplněné marinovanými višněmi, Arcibiskupskému zámeckému rosé sektu a espressu Rioba. Vše výborné až je mi trochu líto, že jsem už dospěl ke konci degustace. Na odchodnou dávám ještě kolumbijský rum La Hechicera a s pocitem příjemně stráveného večera opouštím Radniční sklípek.
Datum návštěvy: 2.7.2016

Menu
Předkrm: Pečená paštika z kachních jater podávaná na rukolovém salátku s hruškovým chatní a chlebem
Předkrm: Vykostěný filet z čerstvého kapra na hráškovém pyré se zeleninou Ratatouille
Hl.chod: Hovězí líčka na tmavém pivě s konfitovanou sezónní zeleninou a bramborovou kaší
Zákusek: Smažená zmrzlina v krustě z ořechů a perníku s marinovanými višněmi
Nápoje: Víno rozlévané Arcibiskupské zámecké sklepy Muškát moravský 2015
Nápoje: Víno rozlévané Arcibiskupské zámecké sklepy Veltlínské červené 2015
Nápoje: Víno rozlévané Arcibiskupské zámecké sklepy Frankovka 2014
Nápoje: Sekt Arcibiskupský zámecký rosé medium dry
Nápoje: Minerální voda Aquila neperlivá
Nápoje: Rum La Hechicera
Nápoje: Káva espresso s mlékem Rioba
Žádné komentáře:
Okomentovat