UNO RESTAURANT

Kontaktní údaje: Penzion & Restaurant UNO, Nivy III 4439, Zlín, mailto: restaurace@penzionuno.cz, web: www.penzionuno.cz

Hodnocení: Restaurace UNO je součástí stejnojmenného rodinného penzionu, nacházejícího se ve vilové čtvrti Nivy ve Zlíně. Přestože to sem z centra města není zase až tak daleko, člověk si tady připadá jako na konci světa, kde lišky dávají dobrou noc. Vilová čtvrť dýchá ve sváteční podvečer neuspěchaností a ospalým klidem, a tak trochu předjímá i atmosféru samotného restaurantu. Ruch velkoměsta sem už nedoléhá, klid a pohoda vládne všemu a všem. Člověk tady okamžitě a jaksi mimoděk vypne své buňky spěchu a nechá na sebe působit ono až neskutečné tiché a konejšivé fluidum „světa mimo realitu“. A úplně stejně působí i personál. Obsluhují pravděpodobně sami majitelé penzionu a mně se v jejich podání dostává servisu par excellence. Jsou usměvaví, vlídní, komunikativní a uvolnění. Neexistuje problém, který by neuměli vyřešit k plné spokojenosti hostů. Jejich přístup je cíleně osobní a diskrétní, skoro až ostýchavý, aniž by přitom ztráceli cokoli z profesionality, kterou by člověk na takovýchto místech snad ani nehledal. Svou gastronomickou návštěvu zahajuji objednávkou vína. Vybírám lokální produkt, Zweigeltrebe rosé z vinařství Ivo Pešata. Charakterizuje ho světlounce růžová barva, lehká ovocná vůně a perlivě svěží chuť. To už se mi na stole objevuje předkrm, tian z lilku a cukety plněný kozím sýrem na rajčatovém salátku. K tomu dostávám nahřátou houstičku. Už po prvním soustě musím konstatovat, že se jedná o neuvěřitelnou kombinaci, byť postavenou na prazákladních surovinách. Je to prostě a jednoduše zážitek. Jemné, neotřelé, lahodné a zapamatovatelné. I následující vepřová panenka restovaná do růžova s omáčkou z pravých hřibů a gratinovanými bramborami nastavenou laťku ani o stupínek nesníží, spíše naopak. Je to malý zázrak na talíři, úpravou počínaje a chutí konče. Nic nevyčnívá, nic nechybí. Nádherně měkoučké a šťavnaté plátky masa podporuje fantastická omáčka a svůj díl přidávají i jedinečné brambory. Tohle mě dostává na kolena. Jsem maximálně spokojen. Dezert má podobu čokoládového fondánu s jahodami, vanilkovou zmrzlinou a oříšky. K němu mám stopečku červeného portského vína a těžko hledat další a další superlativy. Je to prostě báječné. Na závěr přichází výborná káva La Boheme v malovaném hrníčku a sametový digestiv Ron de Jeremy XO. UNO Restaurant mě příjemně překvapil a já odtud odcházím dobře naladěn a obohacen. Vypravit se na zlínský konec světa se rozhodně vyplatí.

Datum návštěvy: 5.7.2016

Menu
Předkrm: Tian z lilku a cukety plněný kozím sýrem na rajčatovém salátku
Hl.chod: Vepřová panenka restovaná do růžova, omáčka z pravých hřibů, gratinované brambory
Zákusek: Čokoládový fondant s jahodami a vanilkovou zmrzlinou
Nápoje: Víno Ivo Pešat Zweigeltrebe rosé 2014
Nápoje: Minerální voda Bonaqua jemně perlivá
Nápoje: Portské víno Tawny Porto
Nápoje: Ron de Jeremy XO
Nápoje: Káva espresso s mlékem La Boheme





Žádné komentáře:

Okomentovat