MONTE BÚ

Kontaktní údaje: Monte Bú, Údolní 532/76, Brno, mailto: restaurant@monte-bu.cz, web: www.monte-bu.cz

Hodnocení: Druhá letošní návštěva, tentokráte s kolegy v rámci pracovního setkání. Po prvotních zmatcích s usazením už vše funguje jako v dobře promazaném stroji. Přestože se scházíme postupně, obsluha s tím nemá nejmenší problém a plynule bez zbytečných průtahů plní každému jeho přání. Jsou znalí a všímaví. Zvládají dokonce i dolévat víno, přestože je naše skupina, co se nápojů týče, hodně nesourodá. Můj první vinný vzorek je italské červené Montepulciano d´Abruzzo 2013 z vinařství Villa Paradiso. Víno má intenzivní barvu s fialovými odlesky, příjemnou ovocnou vůni a jemnou kyselinku. Jako předkrm volím telecí roastbeef v argentinském koření se salsou z červené řepy a divokých brusinek na rukolovém salátu s omáčkou ze sušených hub, doplněný pečenými tyčinkami s rozmarýnem. Pěkná sofistikovaná úprava v poměrně komplikované kompozici předznamenává i chuťový vjem. Není jednoduché najít si k němu cestu, ale když se to podaří, je to zážitek. To už je ale pomalu čas na další víno. Jsou jím hned dva zástupci českých cuvée z odrůd Frankovky a Cabernetu Sauvignonu, oba v ročnících 2013. Ten první z mladého vinařství U Kostela zaujme aromatem višní a barikových sudů. V chuti je komplexní s bohatými odstíny bobulového ovoce. Druhý zástupce připutoval na můj stůl z Moravína Valtice. Voní po lesním ovoci a sušených květech. Chuť je džemová s tóny koření a čokolády. Tato dvě vína doprovází hlavní hřeb večera, a tím je flank steak z hovězího pupku USDA Prime Beef. K němu mám opečené mexické brambory se zeleninou, omáčku se sušenými hřiby a smetanou a trochu grilované zeleniny. Jestliže jsem u předkrmu vyzdvihoval složitý koktejl chutí, v tomto případě je to o hodně snazší: famózní, krásně strukturované, šťavnaté a vláčné hovězí převálcuje vše ostatní. Ne že by zbylé ingredience byly o něco horší, ale maso, navíc tak úžasně připravené medium rare jako tady v Monte Bú, je prostě maso. Zvedám oba palce a posílám poděkování do kuchyně. To ale ještě netuším, co bude následovat. S kolegy se totiž domlouváme, že jako třešničku na dortu zkusíme nabízenou degustaci japonského fillet steaku z hovězí svíčkové Wagyu Tajima. Kuchař nám k tomu přihodil restované fazolové lusky se slaninou a cibulí a není co řešit. Tohle je nirvána. Dokonalost má jméno, a to je Wagyu Tajima. Ona tomu koneckonců odpovídá i cena, která je více jak trojnásobkem ceny i toho nejdražšího z ostatních steaků. Ale stojí to za to. K tomuto chodu mám opět italské červené víno, tentokráte se jedná o Chianti Classico ročník 2011 z vinařství Tenuta di Capraia, které je oproti svým předchůdcům minimálně o třídu výš. Plné, harmonické, sametově hebké a nezapomenutelné. Závěr patří kokosové panna cottě s Bourbon vanilkou, zdobenou čerstvým mangem a mátou, espressu illy a výročnímu 20-letému rumu Plantation z Barbadosu. Úžasný večer s úžasným jídlem, taková byla moje druhá letošní návštěva v Monte Bú.

Datum návštěvy: 3.11.2016

Menu
Předkrm: Veal Roast Beef
Hl.chod: Flank steak, opečené mexické brambory se zeleninou, omáčka se sušenými hřiby a smetanou
Hl.chod: Fillet steak Wagyu Tajima, restované fazolové lusky se slaninou a cibulí
Zákusek: Kokosová panna cotta s Bourbon vanilkou, zdobená čerstvým mangem a mátou
Nápoje: Víno Villa Paradiso Montepulciano d´Abruzzo 2013
Nápoje: Víno Fravignon Vinařství U Kostela 2013
Nápoje: Víno Moravíno Grand Cuvée 2013
Nápoje: Víno Tenuta di Capraia Chianti Classico DOCG 2011
Nápoje: Rum Plantation 20th Anniversary XO
Nápoje: Minerální voda Bonaqua jemná
Nápoje: Káva espresso lungo illy






Žádné komentáře:

Okomentovat