KOHOUT NA VÍNĚ

Kontaktní údaje: Kohout na víně, Malinovského nám.652/2, Brno, mailto: info@kohout-na-vine.cz, web: www.kohout-na-vine.cz

Hodnocení: Art wine restaurant s názvem podle místní speciality Kohout na víně nahradil v brněnském Domě umění restaurant Leporelo. Dispoziční atributy prostoru zůstaly zachovány, stejně jako důraz na poctivou, moderní a atraktivní gastronomii. Proměnil se interiér, který citlivým výběrem vnitřního vybavení a osvětlení získal na intimitě a útulnosti, aniž by došlo k potlačení zajímavosti a vzdušnosti. Nepřehlédnutelným prvkem je otevřená vinotéka, která zabírá celou jednu stěnu restaurantu. Obsluha se o hosty stará s neuvěřitelnou noblesou, grácií a profesionalitou od prvního do posledního okamžiku. Nedá se jim skutečně vytknout jediná chybička. Jejich přístup je navíc skrz naskrz přátelský a uvolněný, pro úsměv, zájem či dobrou radu nechodí nikdy daleko. Pro svou návštěvu tady volím degustační menu společně se snoubenými víny. Začínám dvojicí amuse bouche, servírovaných na kávové lžičce. První je domácí hořčicová majonéza s hodně výrazným projevem a mazlivou konzistencí, druhým v pořadí je pak zauzené prosciutto s čokoládou a karamelizovanými slunečnicovými semínky, které je unikátní především hodně netradiční kombinací složek, jež tak trochu stojí na opačných pólech chuťové tabulky. K tomu se mi nabízí lehké a jemně jiskřivé šumivé víno Guido Berlucchi Franciacorta Brut. Následuje první předkrm v podobě termálního vejce ve slaninové espumě. Je úžasné s krásně vybalancovanými tóny všech ingrediencí. Do sklenic přichází Veltlínské zelené 2011 ze sedleckého Nesyt Lake. Je příjemně svěží a osobité. Druhým předkrmem je marinovaná makrela s kyselou zeleninou, zabaglione a s pažitkou. A je to opět duel na kordy. Na jedné straně sladší žloutková pěna, na straně druhé ultra kyselá zelenina a makrela. Kontrast už snad ani nemůže být větší a myslím, že se na něj nedá zapomenout. Makrelu střídá kohoutí vývar na asijský způsob s pohankovými nudlemi. Je silný a dobrý až praská za ušima. Ke grilované chobotnici dostávám Riesling Blauschiefer 2015 z vinařství Carla Loewena. Oproti předchůdci je hladivější a méně výrazný. Nevadí to, protože v tomto snoubení jednoznačně kraluje chobotnice. Spolu s ní je na talíři pyré z uzené mrkve, konfitované brambory a petržel. Kombinace par excellence a jednoznačně první vrchol večera. Tím druhým je hned následující Filet Mignon na máslové brioche s lanýži, foie gras a marsalou. Zásluhu na tom má především neskutečně měkoučké a šťavnaté maso. Samozřejmě ani ostatní složky nezůstávají o mnoho pozadu. Je to opravdu úžasný zážitek. Společnost mu dělá maďarský zástupce červených vín Nage-Eged 2011 z Pók Tamás. To už se pomalu schyluje k závěrečným ukázkám, kterými jsou cheesecake z bílé čokolády s karamelovou hruškou, pomerančovou granitou a zeleným ořechem, k němuž je až skoro dezertní Sauvignon 2011 od pana Jaromíra Galy, dále espresso Brosio a dva zástupci rumových digestivů. Napřed hodně sladký a voňavý A.H.Riise XO Suternes a poté velejemný Zafra Master Reserve 21years old. Skvostné a jedinečné. Kohout na víně se tímto představením, které v podstatě nemělo slabší chvilku, řadí bez dlouhého váhání mezi moje oblíbené podniky. Více takových v městě Brně…

Datum návštěvy: 21.12.2016

Menu
Amuse bouche: Domácí hořčicová majonéza
Amuse bouche: Zauzené prosciutto s čokoládou, karamelizované slunečnicové semínka
Předkrm: Termální vejce, slaninová espuma
Předkrm: Marinovaná makrela, kyselá zelenina, zabaglione, pažitka
Polévka: Kohoutí vývar na asijský způsob, pohankové nudle
Hl.chod: Grilovaná chobotnice, pyré z uzené mrkve, konfitované brambory, petržel
Hl.chod: Filet Mignon, máslová brioche, foie gras, marsala
Zákusek: Cheesecake z bílé čokolády, karamelové hrušky, pomerančová granita, zelený ořech
Nápoje: Víno rozlévané Guido Berlucchi Franciacorta Brut
Nápoje: Víno rozlévané Nesyt Lake Veltlínské zelené 2011
Nápoje: Víno rozlévané Carl Loewen Riesling Blauschiefer 2015
Nápoje: Víno rozlévané Pók Tamás Nage-Eged 2011
Nápoje: Víno rozlévané Jaromír Gala Sauvignon 2011
Nápoje: Rum A.H.Riise XO Suternes
Nápoje: Rum Zafra Master Reserve 21yo
Nápoje: Minerální voda Krondorf
Nápoje: Káva espresso lungo s mlékem Brosio










Žádné komentáře:

Okomentovat