KORZÁR

Kontaktní údaje: Korzár, Minská 899/26, Brno-Žabovřesky, web: www.korzar.com

Hodnocení: Bárka restaurace zvané Korzár kotví v bezprostřední blízkosti zastávky MHD Králova v Brně-Žabovřeskách jen pár kroků od kina Lucerna a hudebního klubu Mersey. Interiér ve stylu mořského škuneru s několika výškově oddělenými palubami nabízí příjemné a útulné prostředí nekuřáckého podniku. Modrá je dobrá, a tady to platí jak vyšité na bílé lodní plachtě. Řada doplňků, jako jsou pod stropem zavěšené rybářské sítě, vrše, škeble, mušle a miniatury lodí, na stěnách pak obrázky jachet a námořní mapy, dotvářejí celkový dojem. Restaurace je v době mé návštěvy ve všední den v podvečer zcela prázdná, jako by na moři zuřila bouře a nikomu se snad ani nechtělo vylézat z kajuty nahoru na palubu. Stevard, který se stará o obsluhu, tak mnoho práce nemá a působí lehce znuděným dojmem. Nedá se mu ovšem vytknout neochota nebo nevšímavost, jen je ten jeho přístup takový nevýrazný a ležérní. Jídelní a nápojový lístek není žádný katalog jídel z Čech až na konec světa, ale jasná a přehledná nabídka, sestavená citlivou rukou. Dá se tedy předpokládat, že čerstvost surovin je zde na prvním místě. Chybí mi snad jen polévky nebo nějaké lehké a jednoduché předkrmy, které jsou nahrazeny pochutinami k pivu. Na začátek si objednávám rozlévané bílé suché Chardonnay a minerální vodu. Je to bez připomínek. Pro jídlo šahám do speciální nabídky a vybírám marinované dančí medailonky s ostružinovou omáčkou a bramborovými kroketami. Pěkná nekomplikovaná úprava s jednoduchým zdobením bylinkami koresponduje s celkovým chuťovým dojmem. I ten si totiž na nic moc nehraje a stojí si za svým. Maso je pěkně připravené, omáčka ho skvěle doplňuje, byť je výrazně sladká a krokety to celé rámují, když už ne nějakými zajímavými chuťovými tóny, tedy alespoň svých nádherným zlatavým vzhledem. Italská panna cotta s ovocem a mátovým cukrem je opět ze speciální nabídky a je velmi dobrá. Mazlivá chuť smetanového krému jde ruku v ruce s výrazností máty a za podpory sladkého ovoce vytváří příjemný zážitek. Na závěr mám výborné espresso v kavárenském servírování a z nepřeberné nabídky rumů, které tu jako správní námořníci nabízejí, vybírám prémiový Atlantico Private Cask. Vůně spáleného dubu a hnědého cukru je u něj doplněna unikátním pikantním tónem. V ústech pak cítím chuť melasy, vanilky, citrusů a medu s velmi dlouhým, jemným, máslovým koncem. Byť jsem byl jediným pasažérem této lehce výstřední plavby s Korzárem, užil jsem si ji a mohu doporučit všem, aby se na tento škuner zkusili někdy nalodit.

Datum návštěvy: 9.1.2017

Menu
Hl.chod: Marinované dančí medailonky s ostružinovou omáčkou a bramborovými kroketami
Zákusek: Italská panna cotta s ostružinami a mátovým cukrem
Nápoje: Víno rozlévané Chardonnay
Nápoje: Minerální voda Bonaqua jemně sycená
Nápoje: Rum Atlantico Private Cask
Nápoje: Káva espresso s mlékem




Žádné komentáře:

Okomentovat