Hodnocení: Restaurant Pot-au-feu Jana Kracíka se nachází v klidné ulici na Starém Městě v Praze. Poměrně nenápadný vstup ukrývá stylový a velice noblesní interiér, kde nepřehlédnutelnou roli hrají surrealistické obrazy Viktora Safonkina. Elegantní kožená křesla, masivní dřevěný nábytek, otevřená vinotéka, bohaté založení stolů, decentní osvětlení a nevtíravá hudba, to vše vytváří veskrze příjemnou a útulnou atmosféru. K té pak měrou vrchovatou přispívají i služby personálu, vždy ochotného poradit, doporučit a vyhovět i těm nejbizarnějším přáním. Jejich přístup k hostům je vysoce distingovaný a profesionální. Jsou pohotoví, všímaví a znalí, orientují se stejně dobře jak v nabídce jídel, tak také vín a ostatních alkoholických i nealkoholických nápojů. Jejich servis je vskutku prvotřídní. Jako víno večera volím francouzské Touraine Sauvignon Blanc od Raphaela Midoira z roku 2015. Toto víno se vyznačuje světle žlutou barvou, voní po bílém rybízu a čerstvých grapefruitech, v chuti dominuje exotické ovoce. Je intenzivní a svěží s dlouhým závěrem. Hned po vínu mi na stůl přinášejí první pozornost podniku v podobě domácího pečiva a tvarohové pomazánky s bylinkami v jedné misce a pasty z černých oliv a rajčat v misce druhé. Především olivová pasta je chuťově velmi zajímavá a originální. Druhou pozorností z kuchyně je cappuccino z kořenové zeleniny, které je svou nadýchaností velmi příjemné na patře. Po těchto upoutávkách už přichází objednaný předkrm terina z kachních jater foie gras s ovocným chutney. Snad ještě nikdy jsem neměl v puse tak jemnou a hladivou paštiku. Je to úžasné. Následuje hlavní hřeb večera grilovaná chobotnice s omáčkou z oliv a cherry rajčat. K tomu mám sezónní zeleninový salát. I v tomto případě jde o fantastický a exkluzivní zážitek, který mě doslova pohltí. Je mi až líto, když z talíře zmizí poslední sousto. Kdybych neměl zálusk ještě na francouzskou palačinku Crêpe Suzette, klidně bych si to dal ještě jednou. Takhle ale jen hýčkám vzpomínku a pouštím se do dezertu. Tajemství této lahůdky se skrývá v karamelo-pomerančové omáčce, která je až hříšně dobrá. Celek je poměrně hodně sladký i přesto, že je odlehčen čerstvým ovocem. Rozhodně to není nic pro dietní nadšence. Já jsem však spokojen. A stejně dobrý dojem na mě dělá i káva v jednoduchém, chtělo by se říct až primitivním servírování. Z Pot-au-feu si odnáším pocit, že jsem se na malou chvíli dotkl hvězd, jestli ne těch skutečných, tak jistě těch gourmetských. A za to patří panu Kracíkovi nehynoucí díky.
Datum návštěvy: 25.3.2017

Menu
Amuse bouche: Tvaroh s bylinkami, pasta z černých oliv, pečivo
Amuse bouche: Cappuccino z kořenové zeleniny, citronová tráva
Předkrm: Terina z kachních jater foie gras, ovocné chutnay
Předkrm: Sorbet z lesních plodů a červeného čaje
Hl.chod: Grilovaná chobotnice s omáčkou z oliv a cherry rajčat, sezónní zeleninový salát
Zákusek: Crêpe Suzette
Nápoje: Víno Raphael Midoir Touraine Sauvignon Blanc 2015
Nápoje: Kohoutková voda
Nápoje: Káva espresso
Žádné komentáře:
Okomentovat