Hodnocení: Restaurant Rynk se nachází v samém středu Brna na jednom z nejznámějších brněnských náměstí Zelném trhu jako součást luxusního hotelu Grandezza. Možná také proto se mění název podniku z ryze českého Rynku na ambiciózní Grandezzu. Uvidíme, zda tato „veliká“ změna bude ku prospěchu hostů či jen prázdný marketingový tah. Vždyť už jejich předchůdci, ať to bylo italské Il Mercato nebo francouzské La Maison du Marché, se tady zkoušeli naladit na mezinárodní vlnu a dát Brňanům ochutnat pokrmy světových kuchyní. Interiér je příjemný a útulný s nádechem luxusu, který však není nijak okatě vystrkován do popředí. Nenásilné rozčlenění prostoru pomocí vyvýšeného stupně na jedné straně a sloupů na straně druhé vytváří dokonalou harmonii. Tu podporují i vysoké stropy a mohutná okna, které interiér provzdušňují a otevírají. Založení stolů je v podniku této kategorie samozřejmostí. Obsluha je velice milá, příjemná, všímavá a ochotná. Přistupují k hostům s úsměvem a noblesou, aniž by ztráceli cokoli ze své profesionality. Začátek je ve znamení výborného domácího pečiva a bylinkové pomazánky. Poté už na stůl přichází víno. Vybral jsem italské Chianti Classico 2014 z vinařství Tenuta di Capraia. Víno má rubínovou barvu s cihlovými okraji, vůně je ovocná s nádechem jahod a třešní, v chuti je zemité a kořenité s tóny černého čaje. Výborně se snoubí s předkrmem. Tím jsou sušená kachní prsa s marinovanou cibulkou, hořčičnými semínky a opečeným kváskovým chlebem. Celek je delikátní, zajímavý a velice chutný. Přesně a beze zbytku odpovídá mé představě startovacího chodu. Dokonce bych se nebál použít slovíčka skvostné, to by ovšem nesměly následovat vepřová líčka na černém pivu a zázvoru s kapustou a celerovým pyré. Ty jsou prostě dokonalost sama. Už nádherná úprava na talíři dává vědět, že tady se hraje ta nejvyšší liga. Neotřelá kombinace s celerovým pyré je výtečná a perfektně sem pasuje. Maso je krásně měkoučké a skvěle ho doplňuje výrazná, kořenitá omáčka. Tyhle líčka si skutečně užívám, tleskám a smekám svůj klobouk před mistrem kuchařem. Mrkvový dort na závěr je dokonáním exkluzivního zážitku z Rynku. Přidá se k němu ještě výborné espresso Pellini a digestiv v podobě rumu Pyrat XO Reserve a maximální hodnocení je bez diskuzí.
Datum návštěvy: 24.4.2017

Menu
Předkrm: Sušená kachní prsa, marinovaná cibulka, hořčičné semínko, kváskový chléb
Hl.chod: Vepřová líčka na černém pivu a zázvoru, celerové pyré, kapusta
Zákusek: Mrkvový dort
Nápoje: Víno Tenuta di Capraia Chainti Classico 2014
Nápoje: Neperlivá „Naše voda“ s citronem
Nápoje: Rum Pyrat XO Reserve
Nápoje: Káva espresso Pellini
Aktualizace: Restaurace změnila provozovatele i název. Nyní na stejné adrese podnik Grandezza
Žádné komentáře:
Okomentovat