U LABUTĚ

Kontaktní údaje: U Labutě, Za Mlýnem 599/4, Přerov, mailto: labut@labut.cz, web: www.labut.cz

Hodnocení: Restaurant U Labutě se honosí bohatou historií a několikanásobným oceněním v prestižním Maurerově výběru Top 100 českých restaurací. Podnik se nachází v prvním patře původně mlýnské budovy, v jejímž přízemí je kuřácká pivnice se zajímavým přístupem přes náhon, obtékajícím budovu. Má-li pivnice letní zahrádku, restaurace nezůstává daleko pozadu a kontruje terasou, která může bez problémů fungovat i jako zimní zahrada. Dominantou interiéru je mohutný grill, cihlové obloukové překlady a víceramenné lustry. Vše je sladěno do příjemného a útulného tónu. Přesto se při příchodu nemohu zbavit zmatených pocitů a lehké prostorové dezorientace. Obsluha je příjemná a pohodová, jejich servis je bez fatálních chyb. Nicméně rezervy tu jsou a k dokonalosti jim přece jen něco málo chybí. Večerní posezení otvírá víno. Italské Barolo bohužel není, tak beru zavděk španělským Tempranillem v ročníku 2011 z vinařství Lar de Paula. Temně rudá barva, komplexní vůně po černém ovoci a intenzivní strukturovaná chuť s výraznými taniny charakterizuje toto víno. Jídelní menu otevírá gratinovaný chřest se schwarzwaldskou šunkou a sýrem Gran Moravia z aktuální sezónní nabídky. Jednoduchá prezentace není špatná, nicméně do gourmetské bomby to má zatraceně daleko. Bohužel tu není nic, co by upoutalo, ani ve vzhledu, ani v chuti. Následující pečená panenka s omáčkou z povidel a černého rybízu se smetanovými bramborami a pórkem je na tom o něco lépe, přestože k proklamované zážitkové gastronomii chybí více než pověstný chlup. Problém vidím už v prvotní úpravě na talíři, která je více než prostá a nezajímavá. Na druhou stranu je fakt, že méně je někdy více a tady to evidentně platí dvojnásob. Každopádně omáčka je skvostná, a jestli nic jiného tak na ni se jednoduše nedá zapomenout. Je doslova alfou a omegou celého chodu. Závěr patří jablečnému kramblu s datlemi a zmrzlinou. Žádná velká věda to není, jen ovoce, drobenka a zmrzlina, ale funguje to náramně. Dávám palec nahoru. Rozšířené espresso Pascucci je výborné. Servírování je prostinké, ale chuťově je parádní. Restaurant U Labutě určitě stojí za návštěvu. Gastro podnik století to sice není, ale dobře najíst se tady dá.

Datum návštěvy: 4.5.2017

Menu
Předkrm: Gratinovaný chřest se schwarzwaldskou šunkou a sýrem Gran Moravia
Hl.chod: Pečená panenka s omáčkou z povidel a černého rybízu se smetanovými bramborami a pórkem
Zákusek: Jablečný krambl s datlemi, zmrzlinové espresso
Nápoje: Víno Lar de Paula Rioja Crianza 2011
Nápoje: Minerální voda Toma Natura jemně perlivá
Nápoje: Káva espresso lungo Pascucci





Žádné komentáře:

Okomentovat