Hodnocení: Restaurace třebíčského čtyřhvězdičkového hotelu Grand nese název Elipso. Lukrativnější polohu v centru města si už ani nelze představit a člověk z názvu a klasifikace hotelu podvědomě předjímá podnik té nejvyšší kategorie. Jenže není vše zlato, co se třpytí. Už sám vstup nepůsobí kdovíjak honosným dojmem. Rádoby klasický a unifikovaný interiér využívá prostor na maximum. Skoro by se dalo říct, že stoly jsou natěsnány na sebe takovým způsobem, že by ani vidlička nepropadla. Je jasné, že romantický večer při svíčkách se tady nabízet sice může, ale fungovat nejspíš nebude. Koneckonců i obsluhu v hotelu této klasifikace si představuji trochu jinak. Ne že by nezvládali, ale noblesu a především profesionalitu nechali kdesi vzadu v šatně a ne a ne ji na place najít. V zakouřené nádražní putyce III.cenové skupiny bych jim přiznal status elévů, ale tady to bohužel nestačí. A hodně podobné je to i s jídlem. Snaha o exkluzivitu se míjí účinkem a dojem je hodně rozpačitý. U rajčat s mozzarellou a bazalkou, doplněných toustem se to ještě tolik neprojeví. Až by se chtělo říct, že u tohoto jídla není co zkazit, a tak ani tady v Elipsu není proč žehrat. Na druhou stranu tento předkrm ani ničím nezaujme. To hlavní chod v podobě grilovaného candáta s domácí slaninou, jablky a vařenými bramborami když nic jiného zjitří emoce podivuhodnou kombinací. Přiznávám, že vůbec nechápu, proč dal kuchař dohromady delikátní rybu se slaninou. Ta totiž veškerý chuťový vjem zválcuje takovým způsobem, že je úplně zbytečné starat se o zbytek. Přidaná zeleninová obloha je doslova zoufalá a nedat ji sem by jídlu zřejmě prospělo. Celek je k uzoufání fádní. Dezert, kterým je Sacher dort se šlehačkou, je servírován v té nejprostší formě na malém talířku. Nějak se nemohu zbavit dojmu, že kuchyně vzdala všechny snahy o poskytnutí gourmetského zážitku a zredukovala své postupy do těch nejprostších a nejjednodušších forem. Pokud by v tom byl nápad nemám nic proti, ale tady v Elipsu to nějak nefunguje. Možná byla moje očekávání příliš veliká a jejich nenaplnění je o to větším zklamáním, nebo nevím. Každopádně celkový dojem není nic moc a určitě neodpovídá statusu čtyřhvězdičkového hotelu. Už jen doplním, že k pití mám víno Chardonnay výběr z hroznů ze znojemského Znovínu ročník 2015, minerální vodu Mattoni a na závěr espresso s mlékem v kavárenském servírování, ale s kapucínkem v plastu. Šmouhatý tácek už jen potvrzuje, že mělo-li Elipso někdy nějaké své dny slávy, jsou dnes už nenávratně pryč.
Datum návštěvy: 1.6.2017

Menu
Předkrm: Rajčata s mozzarellou a bazalkou, toust
Hl.chod: Grilovaný candát s domácí slaninou a jablky, vařený brambor
Zákusek: Sacher dort se šlehačkou
Nápoje: Víno Znovín Znojmo Chardonnay, výběr z hroznů 2015
Nápoje: Minerální voda Mattoni jemná
Nápoje: Káva espresso lungo Grand se smetanou
Žádné komentáře:
Okomentovat