KORZO

Kontaktní údaje: Korzo, Hviezdoslavovo nám.3, Bratislava, mailto: korzo@korzorestaurant.sk, web: www.korzorestaurant.sk

Hodnocení: Restaurant Korzo se nachází v samotném historickém centru Bratislavy. Společnost mu dělá luxusní čtyřhvězdičkový Radisson Blue Carlton Hotel, restaurace Savoy a na dohled je také ostře střežené americké velvyslanectví, jakož i velvyslanectví Kanady. Z oken podniku se pak naskýtá výhled na budovu Slovenského národního divadla a Slovenskou filharmonii. Tedy samí vážení a významní sousedé. Tomu odpovídá i vskutku nádherný a barevný interiér, především té části, otevřené k Hviezdoslavovu náměstí. Druhá odvrácená část už není tak okázalá, proto si může dovolit gigantickou projekční plochu i malé pódium, které sami o sobě moc krásy nepobraly. Bytelný nábytek v duchu neomoderny s patřičnou noblesní patinou, kombinovaný s historickými kousky klasicistního stylu navozuje slavnostní atmosféru. Vedle toho stylové knihovničky, rozdělující prostor, nebo i třeba replika krbu či dřevěná podlaha vnášejí do interiéru útulnost a zabydlenost. Obrovská letní zahrádka samozřejmě nechybí, v jejím zeleném předprsní se někdy navečer pořádají jazzové jam-sessions. Personál je rychlý, úslužný a rozdává úsměvy na všechny strany. I díky jejich přístupu tady panuje jiskřivá, uvolněná a skutečně letní nálada. Své polední zastaveníčko začínám sklenkou vychlazeného bílého vína Sauvignon Blanc od pana Petera Rajnice. Je svěží a opojné. Hned po něm následuje terinka z kachních jater Foie gras s fíkovým chutney a máslovou brioškou. Úprava na talíři je doslova kouzelná, tady se pasou i oči, takže se nemůžu dočkat, až ochutnám. Po prvním soustě jsem ztracen a není mi už pomoci. Něco tak úžasného jsem už dlouho neměl v ústech. Ta chuť je jedním slovem famózní, a ten kontrast s výrazně sladkou brioškou je k nezapomenutí. Kdybych věřil v Boha, zřejmě bych poklekl a blahořečil kuchaře. Zážitek nad zážitky, nicméně tímhle to ještě nekončí. Na stůl totiž přichází supreme z kukuřičného kuřátka s guacamole, chipotle salsou a domácími hranolky. A opět je jídlo nádherně aranžované, přičemž z toho nemám ani na chvíli pocit účelovosti. Spíš v tom vidím radost z tvoření a opravdovou lásku k jídlu. A tohle oceňuji, tohle mě baví, za tímhle podnikám své gastronomické výlety. I tenhle chod je chuťově jak jinak než excelentní. Tohle už není jídlo, tohle je hra smyslů, náznaků a nápadů. A já se jí nechávám unášet a kolébat. Espresso na závěr v slovenském provedení opět silné, lahodné a výborné. Korzo restaurant je vzácná perla, kterou člověk objeví v džungli velkoměsta jen zcela výjimečně. Proto je třeba si vzpomínku na ni hýčkat a chránit si ji jako oko v hlavě.

Datum návštěvy: 21.7.2017

Menu
Předkrm: Terinka z kachních jater Foie gras s fíkovým chutney a máslovou brioškou
Hl.chod: Supreme z kukuřičného kuřátka s guacamole, chipotle salsou a domácími hranolky
Nápoje: Víno rozlévané Peter Rajnic Sauvignon Blanc
Nápoje: Káva espresso lungo Bazzara




Žádné komentáře:

Okomentovat