Hodnocení: Moderní wellness Fair hotel se nachází jen kousek od bran brněnského Výstaviště na ulici, jejíž klid je pojištěn hned vedle stojící služebnou Policie České republiky. V moderním pojetí je zařízen i hotelový restaurant, který je rozdělen do dvou místností, z nichž každá je jiná. Vstupní část s barem se nese v duchu decentních šedo-modrých tónů, zatímco druhá část s krbem hýří paletou pestrých teplých barev s přírodními motivy. I osvětlení je proměnlivé. Jestliže vepředu jsou trubicové lustry, které jakoby vypadly z nějakého sci-fi seriálu, vzadu je světlo vedeno po obvodu místnosti lamelami a nástěnné malby jsou pak ještě zvýrazněny klasickými bodovkami. Celé provedení interiéru je z pohledu designu tak dokonalé, až to hraničí se sterilitou. Člověk jakoby sem nepatřil. Tento dojem zmírňuje přístup obsluhy. Dámy jsou neskutečně vstřícné, milé a usměvavé. Daří se jim mistrně balancovat na hranici mezi odtažitou profesionalitou a vynucenou pozorností, takže se host v jejich péči brzy cítí uvolněně a příjemně. Pro svou návštěvu volím degustační a vinné menu. Začíná skleničkou jiskřivého italského prosecca a králičí tlačenkou s octovým vzduchem a nakládanou zeleninou. Už tento chod předznamenává věci příští a je jasné, že o skvělé zážitky nebude nouze. Jídlo se prezentuje velmi pěknou a dotaženou úpravou a vytříbenou chutí. Je opravdu zábava objevovat všechny ty tóny a podtóny, které se tady ukrývají, aniž by byla jakkoli narušena integrita celku. Nádhera! Ve skleničce se objevuje suché argentinské Chardonnay z Las Moras, následované vývarem z hovězí oháňky s petrželovými knedlíčky plněnými masem a zeleninou. Ochucení polévky je znamenité a plusem je i originální plněná taštička. Nicméně hlavní hřeb večera přichází až s hlavními chody. Tím prvním je pečený pstruh s černou čočkou, kořenovou zeleninou a mangem. K němu je naléván Ryzlink Vlašský od pana Volaříka a oboje je představení té nejvyšší úrovně. Kombinace ryba-čočka funguje až překvapivě dobře, kořenová zelenina pak dodává zemitost, mango zase kontrast a celé dohromady je to nezapomenutelný zážitek. Stejné a současně úplně jiné je to i s jelením hřbetem s pošírovanou hruškou, ostružinovou omáčkou a pečenou bramborovou kaší. Maso je famózní, omáčka dokonalá a pečená kaše je prostě unikátní. Stejně jako v předchozím případě i tady si jedna každá položka rozumí se všemi ostatními a dohromady vytvářejí harmonickou kompozici par excellence. A platí i to, co jsem uvedl už u předkrmu: neskutečně baví tohle jídlo objevovat. Zvláště, když ho podporuje skvostné červené francouzské víno Dulon Château Grand Jean Rouge Reserve. Závěr má podobu smažené zmrzliny s nadýchaným piškotem, čokoládovou pěnou a čerstvým ovocem. K němu je mi servírována stopečka portského Royal Opporto Ruby. Ani tady se z nastavené úrovně nijak neslevuje. Zbývá se rozloučit a dlouho, dlouho vzpomínat. Já k tomu loučení přidávám vynikající armagnac Prince d‘Arignac XO a jako tečku poněkud kyselé espresso Rebelbean. Podtrženo, sečteno: Faircafé rozhodně stojí za návštěvu. Koneckonců ne náhodou je podnik zařazen mezi deset nejlepších restaurací v nezávislé expertní anketě Gourmet Brno 2017. Já za sebe mohu s tímto hodnocením jedině souhlasit.
Datum návštěvy: 26.10.2017

Menu
Předkrm: Králičí tlačenka s octovým vzduchem a nakládanou zeleninou
Polévka: Vývar z hovězí oháňky s petrželovými knedlíčky plněnými masem a zeleninou
Hl.chod: Pečený pstruh s černou čočkou, kořenovou zeleninou a mangem
Hl.chod: Jelení hřbet s pošírovanou hruškou, ostružinovou omáčkou a pečenou bramborovou kaší
Zákusek: Smažená zmrzlina s nadýchaným piškotem, čokoládovou pěnou a čerstvým ovocem
Nápoje: Víno rozlévané Las Moras Alma Chardonnay
Nápoje: Víno rozlévané Volařík Ryzlink Vlašský 2016
Nápoje: Víno rozlévané Dulon Château Grand Jean Rouge Reserve
Nápoje: Prosecco Frizzante Contesse Brut
Nápoje: Portské Royal Opporto Ruby
Nápoje: Armagnac Prince d‘Arignac XO
Nápoje: Kohoutková voda s mátou a citronem
Nápoje: Káva espresso Rebelbean
Žádné komentáře:
Okomentovat