Hodnocení: Restaurace Na Kopečku, coby součást stejnojmenného regionálního pivovaru, se orientuje především na vyznavače zlatavého moku, pro které má bohatou a vyváženou nabídku, a to jak klasických piv, tak nejrůznějších speciálů. Co třeba Svatováclavský speciální řezák, který vznikl spojením světlého Škopečka a tmavého Mouřenína s přídavkem medu a mateřídoušky, aby pak byl za studena chmelen žateckým chmelem Harmonie? Zakomponování varných tanků do interiéru restaurantu už jen podtrhuje status a zaměření podniku. Když se k tomu přidá ryze česká kuchyně, v níž úřaduje jeden z členů Asociace českých kuchařů a cukrářů, je nakročeno k pořádnému trháku. Ostatně návštěvnost v sobotu večer to jen potvrzuje a někteří příchozí musí být pro zaplněnost restaurantu dokonce odmítnuti. Obsluha se díky tomu musí pořádně otáčet a ne vždy se jim daří udržet tempo s hosty, čímž vznikají ne zrovna příjemné čekací prodlevy. Dámy to proto dohánějí šarmem a úsměvem. Začínám zelnou polévkou s klobásou, k níž mi přinášejí už zmíněný Svatováclavský řezák. Chuť tohoto speciálu je opravdu zajímavá a originální. Polévka pak nezůstává o mnoho pozadu. Je jedním slovem vynikající. Svou zahuštěnou konzistencí a výrazným projevem nemá daleko k ruskému boršči, přesto si stále udržuje rysy české klasiky. Je to parádní začátek se vším všudy. Po ní mi na stole přistává gastronomický hit posledních let: hovězí líčka. A protože jsem v pivovaru, na čem jiném by byla dušená, když ne na pivě. V tomto případě je to dokonce na černém pivě, a musím přiznat, že z té barvy jde skoro až strach. Uhlově černá omáčka je skutečně originál, nikde jinde neviděný. Přílohu tvoří šťouchané brambory a vše je v tak bohatýrské porci, že na konci už řádně odfukuju a povoluju pásek. Ale jsou výborná, klobouk dolů. Nad jablečným koláčem s karamelem jsem dlouho přemýšlel a přemlouval se, zda ho ještě zvládnu. Po prvním soustě je však všechno váhání zapomenuto a já si už jen užívám dokonalost. Ještě výborná káva a je čas se s pivovárkem Na Kopečku rozloučit. Čas, strávený na tomto místě, je z těch, které člověku zůstanou ještě dlouho v paměti a tak třeba zase příště, na shledanou.
Datum návštěvy: 30.9.2017

Menu
Polévka: Zelná s klobásou
Hl.chod: Dušená hovězí líčka na černém pivu se šťouchaným bramborem a růžičkovou kapustou
Zákusek: Jablečný koláč s karamelem
Nápoje: Pivo čepované Svatováclavský speciální řezák
Nápoje: Káva espresso s mlékem Piazza D´Oro
Žádné komentáře:
Okomentovat