U VILÉMA

Kontaktní údaje: Šenk U Viléma, nám.Míru 134/72, Svitavy, mailto: hotel@slaviasvitavy.eu, web: www.slaviasvitavy.eu

Hodnocení: Hotel Slavia, nacházející se v samém srdci Svitav, se pyšní hned dvěma restauracemi: malinko utajenou stejnojmennou kavárnou v prvním patře a šenkem U Viléma v přízemí. Druhá jmenovaná je cílem mé večerní návštěvy. Podnik je postaven na české kuchyni s řadou opravdových klasik v jídelním lístku a samozřejmě také na pestré nabídce piv a pivních speciálů. Prostor rozdělený do dvou místností s křížovými stropními klenbami vzývá ducha starých dob, kdy se po cestách proháněli rytíři, pocestné přepadávali nelítostní loupežníci a čest byla pro jednoho svatý grál a pro druhého děvka prodejná. Člověk jakoby zabloudil do jakési hradní krčmy s alabastrově bílými stěnami, robustním dřevěným nábytkem, mohutnými pivními sudy, kovanými proprietami a další odpovídající výzdobou. Krčmářky jsou spíše plachá, subtilní a zakřiknutá stvoření, než nějaké herdekbáby, ale svou práci si zastanou. Bohužel jejich služby rozhodně nejsou na jedničku s hvězdičkou. Především všímavost je velkou slabinou a najde se i pár dalších prohřešků proti základním pravidlům dokonalého servisu. Večerní hodokvas otevírá anglický roastbeef na trhaném salátku s hořčičným dipem a rozpečenou bagetkou. Zůstává mi záhadou, proč je pro tento chod použit hluboký talíř. Manipulace s tenkými plátky masa, rozloženými na okrajích, se díky němu stává mírně nebezpečnou, adrenalinovou hrou plnou napětí. Být tu se společností, mohli bychom se vsázet, kdo první talíř převrhne. Nicméně jinak klobouk dolů. Chuťově je to jízda par excellence. Nejinak je tomu i s grilovaným dančím hřbetem s glazírovanou kořenovou zeleninou a omáčkou z portského vína. Přílohou jsou restované brambory s cibulí a bylinkami. Tohle je jídlo, do kterého se dá zamilovat. Od úžasně jemného a sametově měkoučkého masa, přes skvostnou omáčku, výborně upravenou zeleninu až k famózním bramborám. Dohromady je to dokonalost na deset písmen. Tohle se nejí, to se vychutnává. Ještě dlouho poté, co jsem dal do úst poslední sousto, si připomínám ten neskutečný gejzír tónů a chutí. Možná proto je následný dezert v podání jablečného závinu s vanilkovo-smetanovou omáčkou jen jako chudý pocestný, žebrající u cesty o almužnu. Napomáhá tomu i jeho suchá, drobivá konzistence, kterou nezachrání ani vanilkový přeliv. Reputaci zachraňuje espresso Miscela d´Oro v plném kavárenském servírování. Je velmi dobré a bez připomínek. Hostina je u konce společně s digestivem v podobě dvanáctiletého rumu Diplomatico Reserva. Škoda jen, že jsem na něho a na účet musel čekat u prázdného stolu více jak 15 minut. Zlepšit přístup personálu a šenk U Viléma by byl pravděpodobně nekorunovanou gurmánskou topstar Pardubického kraje.

Datum návštěvy: 29.9.2017

Menu
Předkrm: Anglický roastbeef na trhaném salátku, hořčičný dip a rozpečená bagetka
Hl.chod: Grilovaný dančí hřbet s kořenovou zeleninou a omáčkou z portského vína, restované brambory s cibulkou
Zákusek: Jablečný závin s vanilkovo-smetanovou omáčkou
Nápoje: Pivo čepované Pilsner Urquell
Nápoje: Rum Diplomatico Reserva 12yo
Nápoje: Káva espresso lungo se smetanou Miscela d´Oro





Žádné komentáře:

Okomentovat