Hodnocení: Lokál U Caipla je situován přímo ve středu města na jedné z jeho poměrně klidnějších uliček. V interiéru na první pohled zaujme dřevěné obložení stěn, do něhož jsou vyfrézovány drážky, skládající jednoduché obrazce a texty. Těmi pak prosvítá podkladové osvětlení a vytváří vcelku působivé prostředí. Pravdou však také je, že více zdrženlivosti by atmosféře určitě neuškodilo, spíše naopak. Světelné intarzie totiž útočí na člověka doslova odevšad a je jimi rychle zahlcen a unaven. Jinak se sází na osvědčené „hospodské“ schéma v hrubozrnné úpravě bez nějakých těch ozdobných serepetiček a fines. Nechybí populární předvádění pivních tanků a moderního výčepu. Z obsluhy jsem malinko rozpačitý. Jestliže při mém příchodu, kdy je v lokále jen hrstka lidí, o ně člověk doslova zakopává na každém kroku, s přibývající hodinou a zvyšující se obsazeností stolů jakoby mizeli neznámo kam. Tato nepřímá úměra je tak do očí bijící, až to zaráží nejen mě, ale i mé sousedy u stolu a dost možná i ostatní hosty. Bohužel to není jejich jediný problém. Jestliže servírování polévky bez lžíce, kterou by se dala jíst, je faux pas ještě snesitelné a spíše úsměvné, tak spletení objednávky hlavního jídla, kdy je mi namísto steaku z vepřové krkovice předloženo vepřové ražniči, je už bez pardonů na stloukání rakve. Ale alespoň ctí druh masa, takže se nakonec nechávám přesvědčit a změnu akceptuji. Vraťme se však na začátek. Lokál U Caipla je především pivnice a jako taková trochu překvapí nabídkou pouze dvou druhů piva: světlé Plzně a tmavého Kozla. V době malých pivovarů, nejrůznějších pivních speciálů a podniků, které mají na čepu třeba i čtyři, pět různých piv a k tomu ještě nějaké to lahvové jako bonus, je to přinejmenším zarážející. Nicméně status oblíbenosti a jistého věhlasu Caiplům rozhodně nechybí, což je vidět i na počtu rezervací. Bez ní je návštěva podniku ve večerních hodinách v podstatě sázkou do loterie, v níž hlavní výhrou je místo k sezení. Kvalita tak v tomto případě více než jednoznačně vítězí nad kvantitou a sám za sebe mohu říct, že mi to vůbec nevadí. Černý Kozel, kterému tady dávají přívlastek „náš“, je skutečně pivo jako křen, klobouk dolů. Fazolovou polévku, doplněnou klobásou, už takovými superlativy ověnčit nemohu, ale nic proti ní. Je dobrá, přiměřeně hustá i zajímavě ochucená. Ražniči z vepřové panenky, servírované, jak už bylo zmíněno, místo steaku z krkovičky, má fazónu hospodské klasiky. Nejsou tu žádné delikatesní hrátky či kudrlinky, tóny ani podtóny k objevování. Je to prosté jídlo s prostým názorem, nic víc, nic méně. Člověka neurazí ani nenadchne a je na každém, aby si rozhodl, zda mu to stačí. Dezert v podobě tvarohového koláče s hruškami je krásně vláčný a výborný, espresso s mlékem pak kyselé a fádní. Suma sumárum je lokál U Caipla podnik, kam si rozhodně stojí zajít na pivko či dvě, ovšem s tím, že jídlo tady neohromí a také je potřeba přivřít oko nebo i obě nad obsluhou. Ale jinak dobrý…
Datum návštěvy: 30.11.2017

Menu
Polévka: Fazolová s klobásou
Hl.chod: Ražniči z vepřové panenky s opečeným bramborem
Zákusek: Tvarohový koláč s hruškami
Nápoje: Pivo čepované Kozel černý
Nápoje: Káva espresso s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat