Hodnocení: Hotel Octárna byl vybudován rekonstrukcí chátrajících budov někdejšího konventu františkánského kláštera v centru města Kroměříž. Hotelová restaurace se snaží nabízet nejmodernější kulinářské trendy a ne náhodou se právě zde každoročně pořádá gastronomický festival. Členitý interiér, sestávající z několika různorodých místností, představuje labyrint, který uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Nádherné křesla, interesantní lustry, decentní dekorace, paravány, zrcadla, obrazy, starožitné hodiny, to vše vytváří originální atmosféru, která si nezadá s těmi nejluxusnějšími podniky. Obsluha odpovídá vysokému standardu samotného hotelu. Pánové jsou pozorní, znalí a profesionální. Fungují spolehlivě i v takových drobnostech jako je dolévání vína. Na druhou stranu ani jednoho z pánů nenapadne odstranit duální založení mého stolu, přestože vědí, že jsem dělal rezervaci jen pro jednu osobu. Je to samozřejmě jen drobnost, která mi zážitek nijak neznechutí, ale pokud bych byl placeným recenzentem s prestižním zaměřením, musel bych i toto faux pax zohlednit. Ale protože jím nejsem, žíly mi to netrhá. K pitím si objednávám červené jakostní víno odrůdy Modrý Portugal ze Znovínu Znojmo v ročníku 2015 a minerální jemně perlivou vodu Bonaqua. Víno je výrazně ovocné, hladivé s vyváženou strukturou a jemnými taniny. Večerní menu otevírá hovězí carpaccio s domácím pestem a parmezánem. Malý podlouhlý talíř, jednoduché aranžmá a prvotřídní chuť, to je základní charakteristika tohoto znamenitého předkrmu. Musím přiznat, že tak famózní carpaccio jsem neměl, ani nepamatuju. Následuje jihoamerický steak entrecote s houbovým ragú, fazolovými lusky, slaninou, česnekem a vídeňskou cibulkou. Na řezu je steak jako z učebnice hotelové školy, cibulka je famózní, fazolovými lusky se nešetří snad proto, že zde není klasická příloha v podobě nějakých brambor či podobných kalorických bomb. Houbové ragú také funguje na jedničku s hvězdičkou. Na dezert se nechám obsluhou přesvědčit a vybírám velikonoční speciál, kterým je zmrzlina z kozího mléka s granátovým jablíčkem, karamelem, bílou čokoládou a malinami. Obávám se, že o téhle delikatese se mi bude zdá ještě hodně dlouho. Takhle totiž vypadá kulinářská dokonalost. Je to neuvěřitelný gejzír tónů, podtónů a náznaků, který si nelze nezamilovat. Tahle tečka má sílu tornáda, které pak ještě fantasticky doplňuje espresso Hausbrandt. Octárna si rozhodně zaslouží respekt a plný počet hvězd. Člověk si odsud odnese vskutku exkluzivní zážitek, nebál bych se říct mezinárodní úrovně.
Datum návštěvy: 31.03.2018

Menu
Předkrm: Carpaccio z hovězí svíčkové s domácím pestem a parmezánem
Hl.chod: Jihoamerický steak entrecote s houbovým ragú, fazolové lusky se slaninou, vídeňská cibulka
Zákusek: Zmrzlina z kozího mléka s granátovým jablíčkem, karamelem, bílou čokoládou a malinami
Nápoje: Víno Znovín Znojmo Modrý Portugal 2015
Nápoje: Minerální voda Bonaqua jemně perlivá
Nápoje: Káva espresso s mlékem Hausbrandt
Žádné komentáře:
Okomentovat