Hodnocení: Hotel Horní Dvůr se spolu se svou restaurací nachází v katastru Nového města na Moravě, tak zvaně na konci světa, neboť dál už se autem dojet nedá. Samotná lokalita je součástí naučné stezky Tři kříže a přímo pod hotelem je jedno z jejích zastavení s informačním panelem. Bývalý hospodářský statek je velmi pěkně a citlivě zrekonstruován a nabízí komfortní ubytování a v restauraci pak zážitkovou gastronomii. Specializace na pořádání svateb a nejrůznějších oslav se tady nabízí skoro sama, skutečně těžko si představit lepší prostředí pro uzavřenou společnost, než jaké nabízí Horní Dvůr. Restaurace se salónkem, dětským koutkem, kachlovými kamny a terasou, je oděná do teplých broskvových tónů a honosí se goticky lomenou křížovou klenbou, která však podle mého názoru není tak docela původní. Příjemně naladí jednoduché založení stolů a respekt zaslouží i velmi erudovaně sestavený jídelníček, který odráží sezónní trendy. Co mě hodně mrzí je skutečnost, že nemohu při své návštěvě prozkoumat nabídku vín, protože mám povinnosti řidiče. Snažím se to proto vykompenzovat výběrem menu. K domácí zázvorové limonádě si objednávám pstruha v kouři, králíka v hořčici a třešňový koláč. Na úvod dostávám jako pozornost podniku na ochutnání výběr z produktů místní farmy. Úžasný je především jejich chleba, jehož bochníček si dokonce mohu odnést s sebou domů, a to zcela zdarma. Klobouk dolů před takovými službami. Hlavní představení pak začíná pstruhem v kouři. Přiznávám bez mučení, že se mi nedostává slov, abych popsal tenhle malý a prostinký zázrak. O úpravě na talíři ani nebudu mluvit, ta je bez debat dokonalá. Ostatně s chuťovým zážitkem tomu není jinak. Jen mi v tomhle případě přijde slovíčko „dokonalá“ málo expresivní. Ono je opravdu velmi těžké zprostředkovat někomu druhému to, co tady člověk s tímto předkrmem zažívá, co v těch několika málo ingrediencích dokáže objevit za skvosty ve formě pocitů. Ale pojďme dál, hlavní chod - králík v hořčici s kroketami, tedy spíš plackami. Jestliže byl předkrm jemný jako vánek, pak hlavní chod nese všechny atributy hrubozrnné výraznosti. Svůj lví podíl na tom má samozřejmě famózní omáčka, která ve spojení s výborně upraveným masem určuje status celého jídla. Bramborové placky jsou bezesporu také prvotřídní, ale přesto stojí ve stínu prvně zmíněných složek. Každopádně obdivuji jejich originalitu, protože ta si jistě zaslouží svůj díl slávy. Upřímně si myslím, že na králíka v hořčici z Horního Dvora hned tak nezapomenu. Závěrečná tečka v podobě třešňového koláče s vanilkovou zmrzlinou mě vrací do dětství a dává vzpomenout na babiččinu kuchyni. Vždycky jsem byl na buchty, koláče a bublaniny, a tak si to užívám na maximum. Horní Dvůr je rozhodně podnik, kam se vyplatí vážit cestu. Kromě krásného prostředí a famózního kulinářského zážitku, se tady každému dostane prvotřídního servisu od milé obsluhy, které nechybí nic z profesionality špičkových pětihvězdičkových podniků, navíc je přibalen zdarma i úsměv a dobrá nálada. Co víc si ještě přát…?
Datum návštěvy: 24.6.2018

Menu
Amuse bouche: Výběr z produktů místní farmy
Předkrm: Pstruh v kouři
Hl.chod: Králík v hořčici, krokety
Zákusek: Třešňový koláč s vanilkovou zmrzlinou
Nápoje: Domácí zázvorová limonáda
Nápoje: Minerální voda Mattoni jemná
Nápoje: Káva espresso lungo Brosio s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat