Hodnocení: Restaurace La Villa sídlí v zrekonstruované Vavrečkově vile v kllidné části Zlína na začátku čtvrti Mokrá. Obklopena velkou zahradou se vzrostlými stromy nabízí jedinečnou atmosféru venkovského genius loci. V interiéru je tento styl umocněn ve svém jádru jednoduchými, ale přesto vpravdě geniálními jednotlivostmi, počínaje onyxovým krbem, parketovou podlahou, keramikou, přes dřevěné vitríny, umělecké obrazy až k famózním designovým lustrům. Vše v dokonalé harmonii a s jedinečným nádechem historie. Když se k tomu ještě přidá prvotřídní servis, je nakročeno ke skutečným gastronomickým zážitkům. Personál je opravdu na vysoké profesionální úrovni. Úslužný, vstřícný a poučený. Jejich průvodní slovo ke každému předkládanému jídlu a vínu je dokonalost sama. Několikrát během večera se přistihnu při tom, že se mi zbíhají sliny už ve chvíli, kdy mi obsluha předkládá daný chod a představuje mi ho. V jejich přístupu nedokážu najít jedinou chybičku. Předvádějí na place neskutečný koncert. Z krásně sestaveného jídelního lístku vybírám degustační menu Le Pin společne se snoubenými víny. První přichází na stůl amuse bouche v podobě salátku z lišek. Má otevřít chuťové buňky pro nevšení zážitky. A opravdu se mu to daří. Je to decentní a deligátní současně. Nicméně ty pravé zážitky přicházejí až se studeným předkrmem, kterým je siven arktický marinovaný v limetě a jalovci se salátovou okurkou s koprem a fenyklem. K tomu je do sklenice naléváno bílé víno Weingut Arndorfer Gemischter Satz ročník 2016. Je skutečně neuvěřitelné, jak všechno dohromady krásně pracuje a souzní. Nemám jedinou připomínku. Takhle má prostě vypadat dokonalý předkrm. Trumfnout se ho pokouší pošírované vejce s bramborovým rösti a krémem z uzené cibulky. Může být něco lepší než dokonalé? Ano, může. Tento chod to potvrzuje. Začíná to omamnou vůní, pokračuje to sametově hladivou konzistencí a končí to labužnickou nirvánou, kde už lidské smysly ztrácejí kontakt s realitou. Ve sklenici tomuto zázraku sekunduje Sonberkovo Chardonnay-Pinot Gris z roku 2013. To už ale přicházejí mušle svatého Jakuba s černým letním lanýžem, květákovým pyré a chlebovým crumble. Laťka jde opět nahoru. Tady funguje všechno se vším v takové souhře, že mi až praská za ušima a olizuju se jak mlsný kocour. Ve sklenici mám výtečné bílé cuvée Pur Sang blanc de blancs z vinařského domu Gisèle Devavry v ročníku 2007 a skutečně nevím, jestli ještě stojím nohama na zemi nebo se už vznáším někde v neskutečnu. Přichází lehká mezihra v podobě malinového sorbetu, který má oddělit jeden excelentní zážitek od druhého. Na řadě je totiž jehněčí hřbet a ossobuco se sezónní biozeleninou a mladou bramborou, to vše podpořené jediným zástupcem červených vín Les Fontanilles Minervois od Anne Gros & Jean-Paul Tollota z roku 2016. Opět je to záležitost par excellence, i když mušle mi chutnaly více. Každopádně maso je tak skvostně připravené, že nezbývá než se před šéfkuchařem Petrem Samsonkem sklonit až k zemi. Famózní jahodový sorbet s mandlovým crumble a želé, doplněný kabinetním Rieslingem Lorcher Schlossberg od Augusta Kesselera, už jen potvrzuje, že tento večer jsem zažil něco mimořádného. A to ještě přichází společně s výborným espressem sladké kávové pečivo mignardises. Úplnou tečkou za návštěvou La Villa restaurantu je armagnac Lacave Hors d´Age XO. Jeho hedvábná struktura mě vyprovází ze dveří restaurantu a dává vzpomenout na všechny jedinečné okamžiky tohoto večera. La Villa je podnik, který si zaslouží hlubokou úctu a zájem všech, kdo mají rádi výborné jídlo, dodané na stůl současně s jedinečnou atmosférou, noblesou a grácií. Odcházet odsud je stejné, jako být vyhnán do bezútěšné deštivé noci s hřejivým pocitem zázraku v srdci.
Datum návštěvy: 27.6.2018

Menu
Amuse bouche: Salát z lišek
Předkrm: Siven arktický marinovaný v limetě a jalovci se salátovou okurkou s koprem a fenyklem
Předkrm: Pošírované vejce 63 s bramborovým rösti a krémem z uzené cibulky
Hl.chod: Mušle sv. Jakuba s černým letním lanýžem, květákovým pyré a chlebovým crumble
Hl.chod: Jehněčí hřbet a ossobuco se sezónní biozeleninou
Zákusek: Malinový sorbet
Zákusek: Jahodový sorbet s mandlovým crumble a želé
Zákusek: Mignardises: canellone s jahodovým pyré, croissant
Nápoje: Víno rozlévané Weingut Arndorfer Gemischter Satz 2016
Nápoje: Víno rozlévané Sonberk Chardonnay-Pinot Gris 2013
Nápoje: Víno rozlévané Gisèle Devavry Cuvée Pur Sang 2007
Nápoje: Víno rozlévané Gros&Tollot Les Fontanilles Minervois 2016
Nápoje: Víno rozlévané Kesseler Riesling Lorcher Schlossberg 2012
Nápoje: Armagnac Lacave Hors d´Age XO
Nápoje: Káva espresso lungo s mlékem
Nápoje: Kohoutková voda
Žádné komentáře:
Okomentovat