GOLDIE

Kontaktní údaje: Hotel Nautilus, Žižkovo nám.20, Tábor, mailto: info@hotelnautilus.cz, web: www.hotelnautilus.cz

Hodnocení: Restaurace Goldie hotelu Nautilus se nachází přímo v historickém centru Tábora. Dá se říci, že lepší polohu si šéfkuchař Martin Svatek snad ani nemohl přát. Možná i proto může hostům nabídnout skutečnou exkluzivitu geniálně sestaveného sezónního jídelníčku. Ta zcela pochopitelně míří na znalou a poučenou klientelu, jež si tuto výjimečnost může dovolit a chce si ji plnohodnotně užít. To koneckonců koresponduje i s osobní přítomností šéfkuchaře na place, kde zcela bezprostředně komunikuje s hosty. Má tak skutečně velmi rychlou a okamžitou zpětnou vazbu. Je to osobité, milé a povyšuje to zážitek z návštěvy do stratosférických výšin. Samozřejmě bez skvělého jídla a profesionální obsluhy by to bylo jen nošení dříví do lesa, ale mistr Svatek se nemusí bát ani v jednom z uvedených parametrů. Personál i jídlo si v Goldie restaurantu zaslouží bez debat absolutorium. Co se týče interiéru, tam jsem přece jen malinko na rozpacích. Mám-li ho charakterizovat jediným slovem, zvolil bych pompéznost, která se jako zlatá nit táhne celým prostorem. Je to takový pokus moderny vypadat starobyle, který ovšem ustrnul někde na polovině cesty, takže více než o historii je to o kašírovaném umění. Problém mám i s rádoby pohodlnými klubovkami, které se ke stolování skutečně moc nehodí. Člověk menší dvou metrů výšky se v nich ztratí a stolní deska je pak pro něj příliš vysoko. Ani s obrovským polštářem pod sedací partií ji nemám v komfortní pozici a po celou dobu návštěvy se cítím jako malomocný. Pro seznámení s uměním šéfkuchaře volím čtyřchodové sezónní menu i s párovanými víny. Start má podobu skleničky prosecca od Anny Spinato. Hned po ní následuje sýrovo-salátová letní variace. Kromě ovčího sýra je zde ještě omáčka z maracuji, špičaté zelí, koriandr a chilli. Funguje to spolu parádně. Především kombinace sýra a zelí se sladkou ovocnou omáčkou. Ten kontrast je tak jedinečný, že ještě dlouho poté, co je jídlo ze stolu pryč, na něho člověk vzpomíná. I spárované víno Veltlínské zelené od Steiningera trefuje hřebíček na hlavičku a krásně rámuje výjimečnost tohoto vstupního chodu. To už ale přichází filet z candáta s cizrnou, fenyklem, pomerančem a ředkvičkami. Krásná úprava a famózní chuť, takhle jednoduše lze tento malý zázrak charakterizovat. Jestliže by snad ještě někdo pochyboval o zážitkové gastronomii v restaurantu Goldie, tak tohle exkluzivní představení ho musí přesvědčit. Je to úžasné. Člověk objevuje tisíce tónů a barev, laská se s jednotlivostmi a užívá si harmonie celku. Jednoduše dokonalost. Ve sklenici je jako doprovod skvělý Ryzlink rýnský z Nového vinařství. Jsem z tohoto chodu tak nadšen, že zlatý hřeb večera, kterým je dančí hřbet s omáčkou z foie gras, zvěřinovou klobáskou, červeným zelím, bezinkou a bramborovou kroketou už tolik neprožívám. Je to samozřejmě pořád výborný pokrm, ale už mám pocit překombinovanosti a uměle vytvářené složitosti, která se v tomto případě míjí účinkem. I bordeauxské červené Chateau Clou du Pin Premium trochu zůstává za očekáváním. S mraženou panna cottou a růžovým Lahoferem se ovšem znovu vrací nadšení. Manipulace s hluboce zmraženým produktem sice není z nejjednodušších, ale chuťový projev všechnu to námahu s porcováním vynahrazuje. Jako bonus dostávám k výborné kávě Varesina ještě sladkou tečku v podobě bílé a hořké čokolády s meruňkami. Na rozloučenou dávám armagnac Bas Vaghi z roku 1987, který má nejen mimořádnou chuť, ale i cenu. A to je už vše. Vlastně pozor, ještě osobní poděkování a rozloučení se s šéfkuchařem Svatkem. Až poté, je tomuto kulinářskému svátku odzvoněno a zbývají už jen vzpomínky. Na Goldie restaurantu je vidět, že nejen v naší stověžaté Praze, se dá dělat gastronomie na té nejvyšší, klidně i mezinárodní, úrovni.

Datum návštěvy: 18.7.2018

Menu
Předkrm: Ovčí sýr, maracuja, špičaté zelí, koriandr, chilli
Hl.chod I: Filet z candáta, cizrna, fenykl, pomeranč, ředkvičky
Intermezzo: Sušený jelení hřbet s liškami a jedlými květy
Hl.chod II: Hřbet z daňka, omáčka z foie gras, zvěřinová klobáska, červené zelí, bezinka, bramborová kroketa
Zákusek: Mražená panna cotta
Zákusek: Bílá a hořká čokoláda, meruňky
Nápoje: Víno rozlévané Anna Spinato Prosecco DOC Brut
Nápoje: Víno rozlévané Steininger Veltlínské zelené 2016
Nápoje: Víno rozlévané Nové Vinařství Ryzlink rýnský 2016
Nápoje: Víno rozlévané Chateau Clou du Pin Premium 2015
Nápoje: Víno rozlévané Lahofer Rosé 2016
Nápoje: Armagnac Bas Vaghi 1987
Nápoje: Minerální voda Mattoni jemně perlivá
Nápoje: Káva espresso lungo se smetanou Varesina Caffé








Žádné komentáře:

Okomentovat