Hodnocení: Luhačovická restaurace Racek se honosí bohatou historií a v roce 2009 byla kompletně zrekonstruována do dnešní podoby. Nachází se přímo nad lázeňskou kolonádou v pěší zóně a vstup je přes letní terasu. Uvnitř je restaurant rozdělen na části, které se od sebe liší jako den a noc. Zaklenutá část s celostěnnou vinotékou a krbem se tváří jako starý vinný sklep, zbytek je ryze moderní restaurant s nádechem kavárenské útulnosti, a to především v oddělených zákoutích. Personál je profesionální, pohotový, ale udržuje si odstup. Své polední zastavení otevírám skleničkou rozlévaného Chardonnay, které má krásnou kyselinku a výraznou ovocnou chuť. Jako první z objednaného menu mi na stole přistává valašská kyselice. Je v ní trochu více smetany, což má za následek upozadění ostatních složek, která tak nemají šanci projevit se v plné síle a díky tomu je polévka trochu fádní. Úplně o něčem jiném je následující vepřová panenka na grilu s omáčkou z lišek a žampionů a s pečenými bramborami. Tady se naopak všechny ingredience spolupodílí na vytváření celkové harmonie. Maso je výborné, omáčka parádní, brambory skvělé. Dohromady to dává nadmíru vydařený chod, který chutná a baví. Závěrečný čokoládový fondán s malinami se představuje krásnou aranží a hladivou, tak akorát sladkou, chutí. Tady není vůbec žádný problém či výhrada. Také espresso z pražírny Agust je velmi dobré, jen by mu slušelo kavárenské servírování bez plastového kapucínka. Přece jenom jsou Luhačovice lázeňské město a u takovéto destinace bych si představoval vysokou úroveň kávové kultury. Suma sumárum je Racek dobrou volbou v podstatě pro každého. Dovedu si zde představit stejně dobře milence nad skleničkou vína, maminky s dětmi nad zákuskem s kávou, rodiny nad svátečním obědem, manažery na obchodním setkání jakož i velké skupiny nad bohatě prostřenou tabulí. Není to top restaurant Česka, ale zajít sem na normální oběd či večeři je docela fajn.
Datum návštěvy: 28.6.2018

Menu
Polévka: Valašská kyselice
Hl.chod: Vepřová panenka na grilu s omáčkou z lišek a žampionů, pečené brambory
Zákusek: Čokoládový fondant s malinami
Nápoje: Víno rozlévané Chardonnay
Nápoje: Minerální voda Mattoni jemná
Nápoje: Káva espresso lungo Agust s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat