Hodnocení: Restaurace hotelu Radun nese název Republika a nachází se v centru lázeňských Luhačovic. Nabízí koncept jednoznačně definovaných poledních a večerních menu, takže jídelní lístek v klasické podobě tady nemá žádný smysl a host je buď srozuměn s danou skladnou pokrmů, nebo má smůlu. Interiér je klasický, laděný do světlých tónů a se skromným prostorovým uspořádáním. Něco moderního umění na stěnách, klavír pro pořádání živých koncertů a konceptuální jednoduchost definují základní interiérové hrátky. Restaurant je jednoznačně využíván hotelovými hosty, a návštěvníci z venku jsou spíše výjimkou než pravidlem. Personál je vysoce profesionální a distingovaný, ale k úplné dokonalosti jim malý kousek chybí. Což je věc spíše pocitová, než faktografická. I když třeba takové dolévání vína bych v podniku této kategorie považoval za samozřejmost, bohužel se tak neděje. Jejich přístup je poctivý, ale není dotažen do absolutní preciznosti. Startovacího výstřelu mé večerní návštěvy se ujímá sklenička šumivého vína s veskrze příjemnou chutí. Následuje ji listový salát z chřestu a ředkviček s kachními prsy a malinovým dresinkem. Jako rozjezd je to skvělá volba. Je to lehké a chutné. Žádné velké čarování se tu nekoná, ale funguje to na sto procent. To se mi už nese láhev bílého Chardonnay pozdní sběr z vinařského domu pana Libora Veverky v ročníku 2015. Společně s ní mi na stole přistává žampionový krém. Krása se v tomto případě spojila s nádherně jemným a výrazným projevem. Výsledkem je ve své podstatě jednoduchý zážitek, který však má přesah za hranice obyčejnosti. A už je tu zlatý hřeb večera v podobě nilského okouna s bulgurovým rizotem, medvědím česnekem, restovanou karotkou a omáčkou ze smržů. Přes všechnu rafinovanost, kterou se tento chod honosí, cítím rezervy na úrovni přidané hodnoty. Pokrm jako takový je v pořádku a nemám k němu žádné výtky. Ovšem na druhou stranu nutno říci, že do kolen mě určitě nesrazí. Je to o chlup, ale gurmetská nirvána je bohužel ještě o pár patníků dál. Končím francouzským Mille feuille s čerstvým ovocem a bezejmenným espressem, k němuž mi není nabídnuta ani smetana. Dezert vpravdě není žádný velký zázrak, ale i tak je vysokooktanovým nábojem, který se dá přijmout. Stejné je to s kávou: na prdel neposadí, ale chutná. Republika restaurant je více o poctivosti než o extrémních zážitcích. Koncept je dobrý, ale má rezervy, které se projevují v detailech. V konečném důsledku pak právě tyto detaily zůstávají dlužny maximálnímu prožitku gastronomické dokonalosti.
Datum návštěvy: 28.6.2018

Menu
Předkrm: Listový salát z chřestu a ředkviček, kachní prsa, malinový dressing
Polévka: Žampionový krém
Hl.chod: Okoun nilský, bulgurové rizoto s medvědím česnekem, restovaná karotka, omáčka ze smržů
Zákusek: Mille feuille s čerstvým ovocem
Nápoje: Víno Libor Veverka Chardonnay 2015
Nápoje: Víno rozlévané perlivé
Nápoje: Káva espresso lungo
Nápoje: Pramenitá voda
Žádné komentáře:
Okomentovat